Нова версия за трагедията: Облак от изпарен дизел зашеметил пътниците преди пожара

Нова версия за трагедията: Облак от изпарен дизел зашеметил пътниците преди пожара

Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците в автобуса преди пожара на магистрала „Струма“. Това каза пред Нова телевизия секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов. Той е един от хората, отишли първи, заедно с полицаите и пожарникарите на мястото на инцидента.

Според него причината за взрива, след който възниква пожара и загиват 45 души, е срязаната гума. До резервната гума в предната част на превозното средство вероятно е имало туби с бензин. Искрите са го възпламенили, обясни експертът по ДВГ.

„В 3:30 часа бях на около 100 метра от автобуса – убиец. Когато пристигнах, тук бяха служители от Областната дирекция на МВР – Перник и пожарникари с два автомобила. Около 3:40 часа дойде комисар Николов. По негови указания работеха униформените служители“, добавя той.

„Първото нещо, което ми направи впечатление, е липсата на спирачен път. Нямаше дори и един метър. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките“, коментира инж. Пиргов.

„Шофьорът няма как да е заспал. Автобусът е произведен преди три години, което почти изключва вероятността за техническа неизправност. Може евентуално да са отказали спирачките“, добави той.

„Вчера чух версията за гръмнала бутилка със сгъстен въздух за спирачките. При това положение задните цилиндри на автобуса веднага блокират колелата и той не може да се движи. Това е направено с цел, когато няма въздух в системата, превозното средство да не се движи“, заяви експертът.

„Този тътен, който се е чул от пазача на каменната кариера, е поради срязване на предната дясна гума. Качвайки се на бордюра, автобусът реже знака и металната табела изхвърчала на 45 метра напред“, добави той.