Нова експертиза за смъртта на родилка спъва казуса в съда

Нова петорна съдебно-медицинска експертиза обръща на 360 градуса причината за смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева от София, която почина от сепсис и полиорганна недостатъчност месец след раждането на първото си дете. Трагедията остана червен флаг за нивото на следродилните грижи у нас, а години след смъртта ѝ виновни няма.

След изписването от „Шейново“ момичето поддържа много висока температура, която не се повлиява от никакви антипиретици. Състоянието ѝ се влошава, започва обикаляне на столичните болници и от лекар на лекар. След размотаване по здравни адреси на 42 ден младата жена издъхва в реанимацията на Александровска болница. Преди това е постъпвала и в „Пирогов“ с некроза на дебелото черво. До днес съсипаните ѝ близки не разбират защо инфектираният участък не е бил спешно изрязан от медиците.

Подсъдими за смъртта ѝ са шестима лекари – двама от „Шейново“ и четирима от „Пирогов“. Почернените роднини ги винят в тежка немарливост и безотговорност заради оставена в матката плацента. Материалът е образувал инфекция и гниещ процес, накрая некроза на детеродните органи и дебелото черво, довели до сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Свидетелските показания на лекари от реанимацията, снети по време на разпити в СДВР, сочат, че причина за летателния край е забравена плацента от техни колеги в родилното. Плацентата довела до сепсис и некроза, а накрая и до полиорганна недостатъчност.

На 7 октомври 2011 в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на „тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, пише в един от първите доклади на агенция Медицински одит (Деяна ражда със секцио, бел. авт.).

В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска е записал, че в матката са намерени некротични материи и се „касае за сепсис от гинекологичен произход“. В патоанатомичната експертиза също се установяват „задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента“.

13 години по-късно специалистите вдигат рамене в съда и не потвърждават първоначалните си показания.

„Не съм на себе си от мъка, не съм спала вече седмица. Чета документите и написаното в тях надмина дори най-смелите ми очаквания. Брутален цинизъм и откровени лъжи, които нямат връзка с реалността. Аз вече съм загубила най-милото си, но в името на паметта на мъртвото ми дете няма да се откажа“, ридае съсипаната ѝ майка Людмила Велинова пред „Труд news”.

Следващото съдебно заседание е насрочено чак за октомври. Тогава се очаква съдът да приеме или отхвърли най-новата експертиза, съставена от пет вещи лица. Писменият документ съдържа тезите на петима лекари, които съдията по делото много трудно е намерил, тъй като, по думите на Велинова, експерти масово отказват да се занимават с казуса „Деяна“ от колегиална етика.

„Те търсеха източник на сепсиса и скалъпиха това със салмонелата. Когато Деяна почина д-р Атанас Темелков от реанимацията на Александровска болница ми каза, че детето ми е издъхнало заради лекарска грешка и да ги съдя до дупка. Той беше категоричен, че оставена в матката плацента е причина за фаталния край. Темелков беше искрен и е плакал със сълзи заедно с мен. Мина време и пред съда започна да шикалкави и вдига рамене. Вероятно не иска да застава срещу колеги. Бог да го съди“, плаче Велинова.

Майката на Деяна е потресена и от още едно обстоятелство по делото. Според новата експертиза Деяна е отказала операция, когато е отведена в „Пирогов“ с некроза на дебелото черво.

„Поредната лъжа, която опровергахме. Още като видях подписа в документа ми беше ясно, че това не е почеркът на Деяна. Тя пишеше с лявата ръка и имаше ръкописен стил на дете. Тогава с графологична експертиза доказахме, че този подпис не е нейният. Въпреки това тоя хвърчащ документ отново е приложен в доказателствената част“, разказа Велинова.

И така в заключението на новата експертиза пише, че Деяна си отива от сърдечна недостатъчност, ХУС синдром (бъбречна недостатъчност), вследствие на сепсис, развит от септична салмонела. Според майка ѝ вероятно Деяна е била заразена със салмонелоза в самото родилно отделение заради неконтролирана вътреболнична зараза. Велинова уточни обаче, че родилката е била заразена със салмонела, но съвсем друг тип – салмонела ентеридис. Която не може да причини смърт.

„Извършената нова експертиза е очевадно компрометирана, ясно личи че е изготвена в няколко насоки, обслужващи интересите на ответната страна. Основната цел е била пренебрегването на предходната експертиза, заблуда на съда и отклоняване на реалната причина за смъртта в съвсем различна посока, за да отхвърлят вината на всички лекари по веригата“, казва Велинова.

„Когато Деяна умря лично д-р Атанас Темелков (професор към днешна дата, бел. авт.) ми каза в чисто човешки разговор, че съм отгледала много силно и борбено дете, което води тежка битка за живота си до сетния си дъх. Окуражи ме да водя съдебни дела. Сега изведнъж той и още няколко лекари получиха амнезия и не си спомнят дали изобщо са виждали Деяна. В съда се е налагало съдията да чете първоначалните им показания, които са дали пред СДВР. Тогава са казали истината, когато шокът им е бил пресен като емоция и мъка. А днес увъртат, че не си спомнят какво са казали тогава, защото било минало много време“, разказа майката на Деяна, която остави бебе полусираче.

Към днешна дата момченцето е на 13 години. То често гледа снимки на мъртвата си майка. Слуша и нейни видеа, за да опознава гласа ѝ, който така и не успя да чуе, докато расте.

„Когато Деяна беше най-зле, д-р Темелков се грижеше за нея. След време демонстрира друго поведение в съда. Ризата му залепна за гърба от пот, вода течеше от челото му, стана вир вода, защото се налага да лъже пред съдиите. На мен ми спря дишането, докато слушам лъжите му. Спомних си как плака с мен за Деяна, той ридаеше истински. След делото буквално избяга по коридора, за да не се засечем очи в очи“, разказа Велинова.

Майката на починалата родилка е категорична, че няма да спре да се бори за справедливост в името и паметта на дъщеря си.

„Сама съм срещу адвокати, съдии, лекари. Единствената подкрепа, която съм усещала през всички тези години е от медиите“, завърши Велинова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share