Нова наркомода: Правят дрога от крадени катализатори на автомобили

Нова наркомода: Правят дрога от крадени катализатори на автомобили

Престъпници използват автомобилните катализатори за производството на наркотично вещество, наречено „бомба“. Полицията в Конго съобщава, че бандитите смилат керамични пчелни пити на катализаторите и ги смесват с успокоителни и сънотворни. В столицата Киншаса само за последния месец са задържани над 100 души за кражба на катализатори от автомобили и производство на наркотици.

Според Ройтерс наркотикът, направен от катализаторите след поглъщането причинява силна апатия. Под неговото влияние хората могат да стоят и се люлеят в продължение на часове, след което те попадат в дълъг сън, който може да продължи до няколко дни.

Ролята на керамичната пчелна пита в състава на веществото остава неясна, пише „24 часа“. Вероятно прахът забавя действието на лекарствата. Наркоманите не се спират дори от факта, че металите, съдържащи се в катализаторите, могат да причинят рак, предава GlasNews.

Поради покачването на цените на редките метали, катализаторите също започнаха да поскъпват бързо в началото на тази година, което доведе до увеличаване на броя на кражбите от автомобили.

Катализаторите съдържат редица благородни и редки метали като паладий, платина и родий. За да предпазят автомобила си от кражба на катализатор, някои собственици на автомобили прибягват до инсталиране на предпазна клетка под дъното или дори намаляване на налягането в гумите, докато са паркирани.