Нова присъда за ЧСИ-то Тотко Колев, продал танкера „Бадр“

Нова присъда за ЧСИ-то Тотко Колев, продал танкера „Бадр“

Частният съдебен изпълнител от Бургас Тотко Колев, станал известен със скандалната продажба на либийския танкер „Бадр“, бе признат за виновен и осъден на 1 г. и 6 м. условно, но по друго дело – за нарушаване на служебните си задължения при продажба на имот, с което ощетил община Несебър с близо 100 000 лв.

Става дума за продажба на имот в землището на село Емона през 2008 г. Според обвинителния акт подсъдимият Колев издал постановление, с което възложил недвижимия имот на взискателя Илия Илиев без да прати писмо до Службата по вписвания в Несебър с искане да бъде наложена възбрана. Преди това Колев вписал въпросния терен, собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Бисер Бонев, с което ощетил морската община.

Частният съдебен изпълнител е признат за виновен в това, че в периода 11.12.2007 г. – 14.05.2008 г., в Бургас, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за взискателя Илиев по изпълнително дело, от което са настъпили значителни вредни последици.

Държавното обвинение поиска за Колев условна присъда от 3 г. с 5 г. изпитателен срок, както и лишаване от право да заема длъжността частен съдебен изпълнител за срок от 5 г. Защитата пък настоя за оправдателна присъда.

Определението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок.