Новият туристически сезон в Турция започва в средата на май

Турция ще стартира кампания за популяризиране на новия сезон на турския туризъм, който бе засегнат от разпространението на коронавируса. Инициативата предстои да започне в средата на май, заяви турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой, цитиран от БТА. По думите му кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-постърпевшите сектори от кризата с коронавируса.

„Открихме кредитна линия за професионалните екскурзоводи, с лимит до 10 хил. турски лири и разсрочено изплащане до 36 месеца при шестмесечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хил. професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност“, обясни министърът, като допълни, че ще бъдат предриети и мерки за покриване загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март месец.

За целта ще бъде удължен срокът на картите за посещение на музеи и ще се добави времето, в което те са били затворени. „Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обмен“, поясни ресорният министър. Той напомни, че националният авиопревозвач планира да възобнови международните полети от 20 май.

Според бизнеса е възможно част от загубите да се възстановят, ако сезонът започне в средата на май, Така той ще продължи до октомври или ноември. В същото време в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, което по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалисти.