Нови десет болни от коронавирус у нас за 24 часа

Още 4 случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени у нас, съобщават от Националната референтна лаборатория.

Пробите са излезли късно днес. Другите пет проби, от общо 9-те, чиито резултати се очакваха, са отрицателни. Общият брой на регистрираните към днешна дата в България случаи на COVID-19 е 41. По-рано днес бяха обявени още 6 случая на заразени с коронавирус.

„Към днешния ден са изследвани 157 проби в София, във Варна – 9, а в Стара Загора – 17. Във Варна и Стара Загора пробите са отрицателни“, обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Кметът на Бургас Димитър Николов приложи крути мерки срещу коронавируса и направи регионално извънредно положение. Градоначалникът буквално затвори границите на града си, след като отмени всички командировки на на служителите си до София и препоръча и на държавните и частни фирми да ограничат пътуванията до столицата.

„Считаме София за рискова дестинация“, обяви Николов заради регистрираните в столицата случаяи на зараза.

Поради същата причина на пристигащите от София, Плевен и Габрово на Автогара-Юг се мери температурата още на слизане от рейсовете, а на междуградските автобуси общината забрани да спират на вътрешните спирки в Бургас.

Досега в Бургас няма регистриран случай на заразени с корона вирус.

Николов призова пристигащите от рискови държави като Китай, Италия и Испания да спазват стриктно наложената им карантина.

Преди ден след заседание на кризисния щаб кметът обяви, че ако всички бургазлии са единни около мерките за борба с опасния вирус, Бургас може да се окаже най-слабо засегнат от заразата.

Божествените литургии в „Св. Александър Невски“ ще се излъчват на живо на страницата на Светия Синод във Фейсбук, обявиха оттам с нарочно съобщение до медиите.

„Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение, от утре 15 март, 2-ра Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама, Божествените литургии в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъдат излъчвани на живо от 09:30 ч. на официалната страница на Св. Синод във Фейсбук – https://bit.ly/33i5xYT “ се казва в съобщение на Светия Синод.

Освен от Патриаршеската катедрала, пряко излъчване ще има от 08:00 ч. по Пловдивската православна телевизия и от 09:00 ч. по БНТ 2., се казва в обявлението на Светия синод.

„Революционното“ решение идва само дни след като мнозина призоваха да бъдат затворени църковните храмове като потенциални опасни места заради струпването на предимно възрастни миряни. Преди това пък от Софийската митрополия спуснаха разпореждане до поповете богослуженията да не се прекъсват заради коронавируса.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share