Нови 25 контейнера с незаконен боклук от Италия спипани на пристанище „Варна“

25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище „Варна – Запад“. Това съобщи на брифинг наблюдаващия разследването по случая районен прокурор Невена Илиева. Сигналът е подаден на 16 януари до Районна прокуратура-Варна за незаконно управление на отпадъци на територията на пристанище „Варна-Запад“.

Невена Илиева заяви, че товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9 октомври 2019 година от италианския град Салермо. За получател на товара в документите е посочена фирма „Блацион“ ООД със седалище София.

Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов, който е съдружник с двама италиански граждани, а така също за съдружник е вписана и фирма „Юпитер Секюрити“. Към момента те не са разпитани. Изпращач на товара е италианската фирма „Дентиче Панталеоне“, със седалище град Авелино. Фирмата получател е посочила като предмет на дейност – събиране и търговия с битови отпадъци. Към момента предстои да се установи и дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Според декларираната информация в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил.

Наблюдаващия прокурор Невена Илиева посочи, че проверката е била направена след като митническите служители установили, че е изтекъл 90-дневния срок, в който товарът е трябвало да бъде внесен, обмитен или да се реекспортира. Ако се установят сериозни нарушения, една от възможностите е отпадъкът да бъде върнат обратно в Италия.

На място при проверката е имало представители на прокуратурата, РИОСВ и МВР. По случая е образувано досъдебно производство.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share