Новото робство: ЕС обмисля Covid паспортите!

Новото робство: ЕС обмисля Covid паспортите!

В понеделник страните от Европейския съюз започнаха дебат за това дали хората, получили ваксина срещу COVID-19, трябва да имат по-голяма свобода да пътуват през лятото от тези, които не са имунизирани, съобщава Reuters.

Европейските министри от 27-те страни от ЕС проведоха видеоконференция, за да обсъдят по-голяма координация във ваксинацията, тема, която ще бъде разгледана от лидерите на ЕС, които ще се срещнат онлайн в четвъртък.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изложи идеята за сертификат за ваксинация в целия ЕС миналата седмица в писмо до Европейската комисия, като това цели да подпомогне възстановяването на трансграничното пътуване, осакатено от пандемията.

Германският външен министър Хайко Маас заяви в неделя, че ваксинираните хора трябва да могат да се върнат по-рано в ресторантите и кината, въпреки че други министри критикуват неговото мнение.

Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, каза, че е важно да се подчертае, че ваксинацията е доброволна – някои хора не са в състояние или не желаят да получат ваксина.

Шефчович каза на пресконференция след срещата в понеделник, че такива хора не трябва да имат ограничени права. Ваксинацията обаче може да се превърне в условие за пътуване, подобно на настоящите изисквания в много страни за отрицателен тест за COVID.

„Ще има различни варианти за това как се справяме с пътуванията … възможността за електронно удостоверение за ваксинация може да бъде добавена“, каза той.

Михаел Рот, представляващ Германия в понеделник, заяви, че е жизненоважно да се установи дали ваксинираните хора все още могат да предават коронавируса на други.

Изпълнителният орган на ЕС работи, за да гарантира, че данните за ваксинацията могат да се събират по електронен път в обща платформа.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията ще започне да събира данни от тази седмица за доставените ваксини и ваксинациите по държави.

Шефчович обясни, че страните от ЕС трябва да бъдат до голяма степен синхронизирани, за да помогнат за отварянето на единния пазар, който позволява свободно движение на хора и работници.

Много страни от ЕС казват, че получават по-малки от очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19 и се оплакват от несигурност относно бъдещите доставки, казаха представители на ЕС пред Reuters.