НОИ лови кандидати за пенсии „по втория начин“

Опитите за измами с пенсии у нас стават все повече и по-разнообразни, но и Националният осигурителен институт се усъвършенства в разкриването им. За последните две години хванатите опити са нараснали шест пъти, показва анализ на института.

През 2017 г. са установени 37 опита да се получи неправомерно пенсия. За 2018 г. – 193. Само за първите 9 месеца на тази година – те са цели 247.

Най-честите схеми са свързани с представяне на неистински документи – за осигурителен стаж, осигурителен доход и нереални експертни решения на ТЕЛК. Използва се и невярна информация за положен труд и осигуряване, подадена от самите фирми или от други лица от тяхно име.

За година и половина само в благоевградско са хванати около 20 опита за измами, които са предадени на прокуратурата. В един от тях човекът представил документи, че е работил тежък труд като шлосер в „Кремиковци“.“Установихме първо че, УП – 2, документът за осигурителен доход, не е издаден от осигурителя „Кремиковци“ АД и второ в организационната структура на „Кремиковци“ АД няма структура, която беше упомената, че е работило лицето“ – обясни Илиян Георгиев, от НОИ – Благоевград пред БТВ.

В друг случай пък е преправен документ за осигурителен стаж, за да се заблуди НОИ, че кандидат-пенсионерът е работил като магазинер в „Районна потребителна кооперация“ около 2 години и половина. След проверка обаче става ясно, че човекът всъщност е работил на това място само 5 месеца.

Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ, посочва, че най-лесни за доказване са случаите, когато дадено лице е проявило самоинициатива да подправи документ или да създаде неистински документ. Най-трудни за разкриване са измамите, в които помагат бивши служители на НОИ. Опитите за измами най-често се правят с фиктивен стаж и осигуряване за периоди преди 97-ма година, защото тогава не е съществувал електронният регистър на института.

Поделенията на НОИ в страната имат единна процедура за контрол на документите, а фирмите, които са издали или от името на които са подавани неистински документи, се разглеждат като рискови. И всичко, което в последствие подават към НОИ, се гледала под лупа. Експерти обаче смятат, че са нужни допълнителни механизми за контрол.

„Когато калпазаните знаят, че системата наистина е заградила отвсякъде и не може да се влезе по нередния начин, тогава ще намалеят опитите за измами, смята Иван Нейков“, на мнение е експерт в Балкански институт по труд и социална политика.

В Холандия например пенсионерите имат право на по-висока пенсия, ако са разведени. Затова и измамите с фиктивни разводи на възрастни двойки са хит. Властите обаче ги хващат по сметката за вода – потреблението е същото като преди развода, т.е. двойката продължава да живее заедно. В Дания със същата цел се следят сметките за ток.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share