НОИ ще хваща фалшивите болнични по летищата

Националният осигурителен институт успява да залови хора в болничен докато напускат страната. При получен сигнал, че даден човек вместо да спазва режима на болничния си лист планира полет, от института изискват справка от летището. При установяване на нарушение, болничният се анулира, разясниха от НОИ един от методите си за разкриване на фалшиви болнични листове.

Сред спипаните по този начин е жена с болничен за тежко заболяване, която обаче вместо да се лекува вкъщи отишла да работи в Испания. От осигурителния институт веднага извършили проверка, при която „болната“ не била открита нито в дома си нито на работното място. Справка в Гранична полиция показала, че същата жена е напуснала страната на 11 май през ГКПП Калотина и се е върнала през летище София на 18 юли. Съвместната работа на НОИ и летищата е достатъчно работещ метод за ограничаване на злоупотребите, коментира пред „Монитор“ Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Според нея експерти от осигурителния институт са успели да заловят доста случаи на „болни“, решили да отскочат до чужбина. Според Ваня Григорова обаче е нелепо да се обвиняват работници за фалшиви болнични при сливане на празници, на фона на по-сериозните злоупотреби. По думите й системата на фонда на ДОО се източва точно от 446 фирми в София, създадени само за злоупотреби с осигурителни вноски. От тях 40 са доказано кухи фирми според данните от разследването, уточни Григорова. Тя припомни, че и в момента работодателите имат възможност да проверяват по чл. 67 от Кодекса на труда дали техен служител спазва режима на болничния, който му е издаден.

За нас е важно да защитим правата на работниците, особено когато са болни, коментира Григорова по повод вчерашния протест под надслов „Болните не са престъпници“, организира КТ „Подкрепа“. Той се проведе в центъра на София, като за малко бяха блокирани няколко светофара, а движението на трамваите беше силно затруднено. Синдикалистите от „Подкрепа“ излязоха на улицата заради първоначалната идея на управляващите – първият ден от болничните да бъде за сметка на работника. Към тях обаче не се включиха колегите им от КНСБ. Работодателите пък от своя страна продължават да настояват първите 3 дни от болничния да не се плащат от тях. В същото време от КТ „Подкрепа“ искат работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните, които да се изплащат на 100% от трудовото възнаграждение.

Воденият от Димитър Манолов синдикат настоява за свикване на тристранния съвет по темата. Вчера той е внесъл протестна декларация в МС, след което е заявил, че „това е само началото“, разказа Ваня Григорова. Социалният министър Бисер Петков пък увери, че хората няма да бъдат ощетени при изплащането на болничните, а ще се търсят решения за по-строги и дисциплиниращи мерки срещу тези, които си позволяват да злоупотребяват с това право. Той посочи, че решението ще се вземе в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но на този етап все още не е насрочено заседание.

Междувременно служители от 35 дирекции „Социално подпомагане“ в цялата страна излязоха в едночасова предупредителна стачка вчера. Те настояват за 40% увеличение на основната работна заплата, а парите им за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно. Освен това искат в дирекциите да се назначават само служители само с бакалавърска степен.