Обвинен в убийство иска по-лека мярка, отрязаха го

Обвинен в убийство иска по-лека мярка, отрязаха го

Oставиха без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на 30-годишния Теодор И. от „задържане под стража“ в по-лека, съобщават от Варненския окръжен съд. Той е подсъдим по обвинение в опит за убийство на 85-годишен мъж и за кражба, която извършил, за да прикрие следите си.

Теодор се запознал с жертвата си в началото на май 2019 г. по обява във вестник. 85-годишният дядо живеел сам и решил да потърси човек, който да се грижи за него и на когото да припише апартамента си. Теодор откликнал на обявата на пенсионера, тъй като трудно плащал наема на къщата, която обитавал със съпругата си и двегодишното си дете. Старецът харесал семейството и заявил, че ще им прехвърли жилището си срещу издръжка и гледане.

На 12 май тримата посетили възрастния мъж. Дядото обаче направил неприлично предложение на Теодор – да склони жена си да прави секс с него. Още първия ден на трапезата домакинът започнал да опипва под масата младата жена. Теодор му направил забележка, но възрастният продължил с неприемливото поведение. Съпругата на подсъдимия взела детето и излязла до близкия магазин. Тогава Теодор грабнал хавлия, усукал я и опитал да удуши стареца. Ударил го по главата с дебел учебник по вътрешни болести и го повалил на земята. После го налагал с юмруци и ритници, докато възрастният мъж спрял да мърда. Тогава Теодор събрал всички предмети, по които имало негови следи, отмъкнал портмонето на жертвата с 1050 лв. и напуснал апартамента заедно със семейството си.

Обезобразеният дядо бил открит на следващия ден от наемателка. Бил откаран в болница, но по-късно починал. Назначената тройна съдебномедицинска експертиза установила, че е издъхнал от остър възпалителен процес. Теодор бил разкрит, обвинен и задържан под стража.

Обвинителният акт беше внесен в Окръжен съд – Варна през октомври 2019 г., като съдебното следствие е към края си.

Пред съда защитата на Теодор И. посочи, че искат по-лека мярка за неотклонение, за да може мъжът да се грижи за съпругата и детето си.

Тричленният състав на Варненския окръжен съд като взе предвид становищата на страните прецени, че не са налице нови обстоятелства, които да налагат преразглеждане на определената първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвид тежестта на престъпленията и финалния етап на съдебното следствие, съдът прецени че към момента определената мярка за неотклонение „задържане под стража“ се явява най- адекватна и отказа изменението й в по-лека.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна. Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 23.09.2020г.