Обирджията от Дупница: 19 г. съм бил полицай, изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам

Обирджията от Дупница: 19 г. съм бил полицай, изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам

„Действах изключително импулсивно и глупаво. Изпаднал съм в положение, което на никой не пожелавам. Даже ми се губят моменти какво съм правил, бях дори без ръкавици. Наистина съжалявам. Не помня и сега къде съм хвърлил оръжието, спомних си само къде оставих парите. 19 години съм бил полицай и винаги съм помагал на хората. От 2 години съм на лекарства и имам тежки кредити. Моля да ми постановите домашен арест, за да се грижа за децата, а майка им да ходи на работа“, заяви през сълзи на очи пред съдия Евгения Стамова, Крум Йорданов, който обра банка в Дупница миналия четвъртък.

Бившето ченге Крум Йорданов е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Кюстендил, за грабеж на пари в големи размери – престъпление по чл. 199, ал.1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК. Случаят е от 17.06.2021 г., когато около 14,05 ч. Йорданов нахлува в банковия офис въоръжен и успява да отмъкне близо 54 хил. лв. – 16 002 лв., 6510 евро, 1945 паунда и 12 550 щатски долара, на обща стойност 53 745, 05 лв.

Зам.-окръжният прокурор Ангел Байрактарски обяви, че в случая са налице многобройни доказателства сочещи, че Йорданов е извършител на деянието, в което е обвинен. „Налице са свидетелски показания, както и самопризнания от страна на задържания, поради, което смятам, че съдът трябва да му наложи най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража““, каза още прокурор Байрактарски.

От своя страна защитата на обвиняемия, адв. Сашо Янев заяви, че Крум Йорданов има чисто съдебно минало, не е осъждан и идва две малки деца, за които трябва да се грижи.

В крайна сметка, съдът реши, че от събраните до момента доказателства, с висока степен на интензитет, може да се направи обоснован извод, че вероятно обвиняемият е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Касае се за тежко умишлено престъпление, с висока степен на обществена опасност, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5- 15 години. В мотивите си Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова посочва още, че презумпцията, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление не е оборена, напротив има данни от показанията на свидетел и медицински документи, че обвиняемият има психично разстройство.

Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок.