Овчар отива в затвора за 17 г. за убийство на 73-годишния Чарли

Овчар отива в затвора за 17 г. за убийство на 73-годишния Чарли

Овчарят Герчо Р. отива в затвора за 17 години за убийство на свой колеги, реши Шуменският окръжен съд.

46-годишният подсъдим и пострадалият 73-годишният Камен И., известен с прякора Чарли, били наемани от живеещите в шуменското село Зайчино ореше като овчари. Двамата били роднини, тъй като братът на Герчо живеел с дъщерята на убития Камен. Въпреки това двамата пастири често били в конфликт. Не можели да се спогодят кое стадо в коя нива да пасе и на коя чешма да се води на водопой. Разправиите се разгорещявали и от алкохола, който употребявали, докато пасат стадата.

На 24 юли 2018 г. Герчо минал през селския магазин. Купил си 2 литра бира. Имал и 200 грама ракия. Поел със стадото с 300 овце към местността Мерата. Там изпил алкохола. Към обяд пристигнал и Чарли с другото стадо. Той започнал да псува Герчо, а в отговор 46-годишният пастир нанесъл удари с юмруци в лицето му.

След като Чарли паднал на земята, подсъдимият го ритал в гърдите, скачал върху тялото му. Дори когато пострадалият лежал безжизнен на земята, Герчо скочил с двата крака върху гърба на падналия мъж. След това взел една овца от стадото му и я скрил в изоставена мелница.

След това подсъдимият подкарал стадото към поляна с чешма, която се намирала на входа на село Зайчино ореше. Нахранил се и легнал да почива. Вечерта видял джипа на горския стражар да пътува към мястото, където оставил пребития Камен, и се уплашил да не бъде разкрит. Оставил овцете и избягал при леля си в друго село.

Камен не върнал стадото вечерта в селото и собствениците на овцете започнали да ги търсят. Той бил открит безжизнен. Така бил подаден сигнал до кмета на селото, който повикал полиция.

Смъртта на 73-годишния Камен настъпила вследствие на тежка гръдна травма с двустранно счупване на ребра и гръдна кост, контузия на бял дроб и кръвоизлив в гръдния кош, сочи съдебномедицинската експертиза по делото.

Подсъдимият страда от лека умствена изостаналост- лека съм средна дебилност. След привличането му като обвиняем признал вината си и изразил съжаление за стореното. По-късно отрекъл да е извършил убийството на Камен. Вината му се доказва от множеството свидетелски показания и веществени доказателства. По делото са разпитани 33 свидетели.

Подсъдимият е в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ , взета с определение на съда на 27 юли 2018 г., която в момента търпи в ловешкия затвор.