Опасна мода: Трима скочиха с парашути от покрива на 20-етажен блок в София

Опасна мода: Трима скочиха с парашути от покрива на 20-етажен блок в София

Екстремен скок с парашут от покрива на блок в столицата. Кадрите се споделят в социалните мрежи. Оказва се всъщност не един, а трима мъже са скочили от 20-тия етаж, практикувайки екстремния спорт бейс джъмпинг.

Според експерти – така те са рискували както своя живот, така и на случайно минаващите хора. На летище Ихтиман всеки ден под погледна на експерти правят скокове от самолети. За тази цел обаче се използват специални раници, в които има 2 парашута. Височината обаче е в пъти по-голяма, за да е сигурно, че парашутът ще има време да се отвори.

Посред бял ден и въпреки засиления трафик неизвестен мъж скача от покрива на блок. Секунди по-късно – отваря се парашут. Мъжете са скочили от покрива на 20-етажен блок. Приземили са се в тревни площи на метър от улицата.

Хората, които живеят в блока казват, че организацията е продължила с месеци.

Парашутният инструктор Христо Киликчиев определя действията им като опасни и безотговорни.

„Опасността от ниски скокове е много по-голяма. Нямаш време за реакция, не можеш да определиш дали парашутът няма да се завърти и удари в блока. Помислете за близките си преди да предприемете тази стъпка. Кой ще им каже: „Синът ви скочи от блок и загина“, заяви той.

Допълва и че ако човек търси адреналин, няма нужда да рискува живота си. И разграничава парашутизма от така наречения бейс джъмпинг.