Опасни пътни знаци по улиците на 80 наши общини

Опасни пътни знаци по улиците на 80 наши общини

Опасни пътни знаци са монтирани по улиците на над 80 общини в страната. Табелите не отговарят на никакви изисквания и стандарти, а някои от тях дори не се виждат през нощта, предава нова тв.

Фирмите, които ги произвеждат, успяват с хитрост да ги пласират с уж по-ниски цени.

Перник е сред общините, които имат спешна нужда от подмяна на знаците. „Има табели, които са от 40 години, от 30 години, има и съвсем скорошни такива, които не са в добро състояние”, коментира Кристиян Иванов от Община Перник.

Затова преди няколко седмици стартира процедура за избор на фирма за доставка на над 500 табели.

„За нас не е било проблем да се доверим на която и да е фирма, която има история, която има съответните лицензи”, поясни Иванов.

Спрели се на дружеството, което дало най-ниска цена. „На техния сайт е упоменато, че знаците отговарят на критериите за съответствие”, каза още Иванов.

При доставката се оказало, че знаците отговарят на изискванията само по документи. Били без задължителния по Наредба 18 обезопасителен борд. Оказало се, че и цената на практика не е била най-ниската.

„Разликата е абсолютно никаква, защото има едни тънки моменти при някои от фирмите. Част от тях имат една каталожна цена, но не ти включват крепежните елементи”, разказа Иванов.

В Перник реагирали навреме и прекратили договора. Дори вече монтират качествени табели, но в много други общини в страната са направили компромис с качеството.

В центъра на София на улица „Оборище” има монтирани опасни знаци, те са направени от обикновена ламарина и нямат така наречения двоен борд.

А при инцидент, отговорността не е на производителя, а на стопанина на пътя, предава нова тв.