Опитва ли се Бил Гейтс да имплантира микрочипове в хората?

Опитва ли се Бил Гейтс да имплантира микрочипове в хората?

Едва ли има човек, който има достъп до интернет, и не е попадал на една теория на конспирацията, която се появи покрай коронавируса.

Според някои антиваксърски движения, Бил Гейтс, който настоява да бъде изработена ваксина срещу COVID-19, се опитва да имплантира микрочипове в кожата ни. Но това не е единственият фалшив аргумент, който антиваксърите използват, за да убедят обществото, че ваксините не са нужни. Ето какви „факти“ излагат те:

Как се появи теорията с микрочиповете?

Според проучване на YouGove, 28% от американците вярват, че Бил Гейтс се опитва „да ги чипира“. Процентът сред републиканците е 44%. Слуховете се появиха през март, когато основателят на Microsoft заяви, че е възможно „да имаме нужда от дигитални сертификати“, за да доказваме, че сме преборили COVID-19, че сме били тествани или, че ни е сложена ваксина. Гейтс така и не споменава думата „микрочип“. Но из мрежата бързо започна да се разпространява статия, която гласеше: „Бил Гейтс ще се бори с коронавируса чрез микрочипове“.

За да изглежда статията по-достоверна, тя цитира проучване от The Gates Foundation, което разглежда технология, която може да съхрани данните за всички имунизации, които са ни направени, чрез специално мастило, което да се инжектира заедно с ваксината. Но тук не става дума за микрочип, а по-скоро за невидима татуировка. Никой няма да може да ни проследи чрез нея, няма и да съхранява личните ни данни.

Пред BBC от The Gates Foundation са категорични, че твърденията за микрочипове са „лъжа“, а идеята за дигитални сертификати била, да се създаде онлайн платформа, която да направи тестването у дома много по-лесно.

Бил Гейтс и ваксините – защо са атакувани толкова често?

Микрочиповете са само капка в морето с конспирации срещу основателя на Microsoft и ваксините. Наскоро в британски акаунт в Twitter се разпространи фалшивото твърдение, че „Бил Гейтс признава, че ваксината ще убие 700 хил. души“. То е съпровождано от линк към видео в YouTube на конспиратора Алекс Джоунс.

Постът е бил споделен и харесан 45 хил. пъти. Но е пълна лъжа, а думите на Гейтс са преиначени. В истинското видео, Гейтс говори за ефективността на ваксините при по-възрастните хора и изразява загриженост, че при тях има по-голям риск от странични ефекти. За да даде пример, Гейтс представя хипотетична ситуация – „Ако имаме 1 на 10 хил. странични ефекта, това значи, че 700 хил. души ще пострадат от това“. Никъде не се споменава, че 700 хил. души ще починат.

Но конспирациите стигнаха дори и високо във властта – един от министрите в италианския парламент поиска разследване за „престъпления срещу човечеството“ за Бил Гейтс, а ръководителят на Руската комунистическа партия заяви, че „глобалистите подкрепяли масовото чипиране на хора, което е прикрито под предтекста, че се прави ваксина за коронавирус“. В САЩ бившият съветник на Тръмп заяви, че Гейтс „иска да чипира хората, за да знае, дали някой е тестван“.

Създадена ли е пандемията за да натрупа някой богатство от нея?

Това е твърдение, което е най-често срещано в Италия. Едно от италианските видеа, което твърди, че пандемията е „изобретена“ е събрало близо 700 хил. гледания. Твърдението е следното – пандемията е измислена за да бъдат принудени всички да се ваксинират, а така фармацевтичните компании да спечелят пари.

Да, този, който успее пръв да създаде ваксина, най-вероятно ще се позлати, но подобни твърдения не почиват върху абсолютно никакви факти.