Оправдаха Пламен Дишков-Кела за убийството на Мастара

Съдът в Бургас оправда Пламен Дишков за убийството на Димитър Стаматов-Мастара. „Това е очаквана развръзка, но повече няма да коментирам, защото има още две инстанции“, каза Дишков пред журналисти.

„Благодаря на съда за обективността. Това беше очаквана развръзка за мен, но ще се въздържа от коментари. Продължаваме, има още две инстанции“, каза Дишков, който днес постигна личен реванш.

Преди 15-ина години, когато се водеше първото дело за убийството на висаджийския бос Димитър Стаматов, Дишков бе осъден задочно на 20 години затвор. Той дълго време бе в неизвестност. Издирван бе с червена бюлетина на Интерпол, пише Lupa.bg.

През 2012 година бе арестуван в Португалия и екстрадиран в България. До 2014 година бе в Окръжния затвор на Бургас, а след това бе освободен поради изтичането на прекомерния срок за задържане.

Възобновеният процес започна през 2016 година, а ключови се оказаха показанията на Бойко Стоянов, който бе сочен за физическия извършител на убийството на Мастара. При разпита си пред съдия през 2017 година той каза, че е бил принуден да свидетелства срещу Дишков от висш полицай, а извършителят на убийството на Мастара всъщност бил Мариян Георгиев-Марата, който се считаше за добър негов приятел. Марата искал да сложи ръка на месарския му бизнес, твърдеше Бойко Стоянов.

Съдът отхвърли като недоказани гражданските искове на жената и сина на Мастара Румяна и Йордан, които искаха по 100 000 лв. от подсъдимите, както и кръвнината в размер на 150 000 лв. за майката на убития Йорданка Мавродиева. Това е 6-ти поред съдебен състав, който гледа делото, което за втори път бе на първоинстанционно съдебно следствие.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Димитър Стаматов-Мастара се смяташе за близък до несебърския бос Димитър Желязков-Очите, с когото пък Кела беше във вражда. Мастара бе застрелян в 16,45 ч. на 21 ноември 2002 г. на бул.“Ст. Стамболийски“ 90. Няколко дни по-късно бе задържан Бойко Стоянов, който застрелял бизнесмена от покрива на блок. Според прокуратурата Кела е поръчал убийството, като наел Стоянов срещу 10 000 долара, предадени му от Тодор Неделчев.

По време на възобновеното дело срещу Дишков Стоянов променя показанията си и твърди, че е бил притискан да натопи Дишков, а истинският убиец на Мастара бил най-добрият му приятел Мариян Георгиев-Марата, който искал да завземе бизнеса му. Марата бе застрелян в офиса си в Равда през 2005 г. , а убийството му остава неразкрито.