Оправдаха подсъдим за убийството на шефа на „Гранити“

Апелативният съд във Варна оправда един от подсъдимите за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през 2008 г., съобщават от пресцентъра на съда. Съдът призна за невинен Нено Стоянов, сочен за посредник. Той е обвинен, че е подбудил и подпомогнал Стоян Петров и Манол Х. да отвлекат Стоян Стоянов в Бургас.

Целта е била да го лишат от свобода, извършителите са били въоръжени. Деянието е извършено от две лица и с користна цел. Нено Стоянов беше оправдан и по второто обвинение – за предумишленото убийство на Стоянов. Отменена бе присъдата му в гражданско-осъдителната част – да заплати кръвнина на близките на убития бизнесмен. Собственикът на фирма „Гранити” Стоян Стоянов бе отвлечен пред дома си, а по-късно убит на 6 март 2008 г. Полицаите откриха тялото му през октомври 2009 г. в местността „Горска нива“ край несебърското с. Паницово.

След близо 10 години съдебен процес и връщане на делото за доразглеждане, днес съдът постанови четири ефективни присъди за общо 75 години. Един от подсъдимите – Станислав Михайлов, не се яви и пред тази инстанция. Той е в неизвестност, издирването му не е дало резултат и делото отново се гледа задочно, в негово отсъствие. В предходното заседание Апелативният съд призова и разпита свидетеля Димитър Д. Досега той е давал обяснения единствено в рамките на досъдебното производство, но не и в съдебна фаза пред множеството инстанции, разглеждали делото.

Процесът пред Апелативния съд във Варна започна, след като Върховният касационен съд отмени негова въззивна присъда от 2018 г. и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share