Определиха наказанието на побойника от пловдивската гимназия

Определиха наказанието на побойника от пловдивската гимназия

Преместиха в самостоятелна форма на обучение десетокласника от ПГ по битова техника, който в края на септември преби осмокласника Красимир Наков. Това съобщи директорът на училището Гергана Георгиева след като педагогическият съвет излезе с решение за наказанието. Мярката е в сила до края на учебната година. Ученикът, който стана жертва на агресия, пък е преместен в друго училище по желание на родителите му. Момчето е в добро здравословно състояние и няма опасност за окото му.

Припомняме, че инцидентът стана в последния ден на септември в непосредствена близост до училището. Първоначалната версия беше, че до агресията се е стигнало, защото 10-класникът се е опитал да продаде на Наков непотребни учебници – не за 8 клас, а за 9 клас, пише „Марица“.

След редица разговори с ученици и психолози педагогическият съвет е установил, че поводът не е бил търговия на учебни пособия, а размяна на обидни реплики от по-малкия към по-големия ученик. „Това обаче не означава, че подобни конфликти трябва да се решават със сила и агресия“, коментира директорът на училището и добави, че след побоя напрежение сред класовете няма.

Заради инцидента в училището са взети извънредни мерки в борбата с агресията сред децата. Една от тях е работа на Центъра за социални услуги в паралелки с по-буйни ученици, както и активното включване на ученическия съвет в часовете. „Ще използваме и ролеви игри и дискусии за превенция на агресията. В помощ ще дойде и традиционната ни кампания „Покажи доброто“, обясни Гергана Георгиева от ПГ по битова техника. Продължава и работата с психолог с някои от учениците.