Осем души отиват на съд за смъртта на Тоско Бозаджийски

Осем души отиват на съд за смъртта на Тоско Бозаджийски

Общо осем души отиват на съд за причиняване на смъртта на привърженик на българския футболен клуб „Ботев“ (Пловдив) през януари 2020 г. в Солун, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Българинът почина, след като беше пребит от група привърженици на местния клуб ПАОК, а после прегазен от автомобил.

С решение на първоинстанционния съдебен съвет в Солун ще бъде търсена отговорност от осем души – седем мъже и една жена. Сред тях е 27-годишната водачка на автомобила, убил българина, и 49-годишният й приятел, които вече са в предварителния арест. Жената ще бъде съдена за убийство с вероятен умисъл, а приятелят й ще отговаря за съучастие в убийство и за преднамерено причиняване на телесна повреда. Той е смятан за организатор на нападението.

Първоначално се смяташе, че водачката на автомобила е прегазила жертвата случайно.

Останалите шестима обвиняеми ще отговарят за тежка умишлена телесна повреда и съучастие в такава, както и за поредица по-малки престъпления.

Според прокуратурата 49-годишният е имал централна роля в събитията на 5 януари 2020 г., довели до смъртта на 26-годишния българин. Твърди се, че той е дал нареждане на приятелката си да мине с автомобила през тялото на младежа.

Жертвата е посетила Солун с приятели, за да гледат футболната среща „Арис“ – ПАОК предишния ден. Във фаталния ден шестимата българи носели фланелки и шапки на „Арис“, който поддържа приятелски отношения с българския „Ботев“ (Пловдив).