Оставиха в ареста Личкана, спипан с трева за 50 бона

Оставиха в ареста Личкана, спипан с трева за 50 бона

„Задържане под стража“ наложи и Хасковският окръжен съд на пловдивския бизнесмен Ангел Личканов – Личкана и авера му Петър Петров. Двамата бяха спипани край свиленградското гранично с. Маточина с марихуана за 50 400 лв. на 20 т.м.

Лицата са привлечени като обвиняеми за това, че като съизвършители, без надлежно разрешително, направили опит да пренесат през границата на страната високорисково наркотично вещество с бруто тегло 8,400 кг, като изпълнителното деяние останало недовършено по независещи от тях причини. Второто обвинение към двамата е за държане с цел разпространение на марихуана.

Налагайки най- тежката мярка, съдът взе под внимание това, че става въпрос за тежки престъпления, за които НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 г. и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв.. По второто обвинения двамата са заплашени със затвор и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лв.

Независимо, че предстои установяване на точния механизъм на извършване на деянията, събраните до този момент доказателства сочат на създадена добра организация, предварителна подготовка и дързост при тяхното осъществяване. Степента на обществена опасност на престъпленията е сравнително висока, прецени още съдът.

Решението му може да бъде обжалвано на 30 т. м. пред ПАС.

Производството по делото днес протече чрез видеоконферетна връзка чрез SKYPE, заради извънредното положение.