Оставиха в ареста пироман след пореден палеж

37-годишен жител на сливенското село Гавраилово остава за постоянно в ареста за пореден палеж, при който загубите надхвърлят 50 000 лв, реши състав на сливенския окръжен съд по искане на прокуратурата по досъдебно производство за тежък инцидент от нощта на 30 септември т.г.

Пред Темида застана наетият за пастир от животновъда Стефан Димитров от село Червенаково Янко Василев , който в състояние на силно алкохолно опиянение запалил сеновала към животновъдната ферма. В огъня са изгорели над 1000 бали люцерна и слама, само по случайност огънят не е стигнал до мястото, където са били кравите и телетата.

По думите на кмета на Червенаково Димитър Димитров пастирът бил „подучен“ за палежа от собственика на ракиджийския казан , който бил във влошени взаимоотношения с животновъда.При задържането на пиромана в него намерили бутилка с домашна ракия и тубичка с бензин.По неизвестни причини обаче след първоначалното задържане за 24 часа в нощта на палежа извършителят бил пуснат на свобода.

Местните жители разказват, че преди няколко години Василев лежал в затвора за палеж в родното си село Гавраилово, преди време бил заподозрян за няколко палежа в парка на Червенаково.

Според наблюдаващия досъдебното производство прокурор имало опасност Янко Василев да се укрие или да извърши още престъпления.