Оставиха в ареста психиатърката Инна Бончева, точила Здравната каса

Оставиха в ареста психиатърката Инна Бончева, точила Здравната каса

С качулка и медицинска маска скри лицето си д-р Инна Бончева, психиатър от Пловдив, при влизането в залата на Районен съд Пловдив днес. В залата по нейна молба съдът забрани да се снима. Задържана преди два дни по обвинение за измама в особено големи размери, тя чу мярката си за неотклонение- задържане под стража.

На брифинг вчера Районна прокуратура изнесе данни по обвиненията срещу психиатърката с 20 годишна практика. Разпитани са 75 свидетели, в кабинета и са открити ампули от скъпоструващи лекарства, дотирани от Здравната каса, намерен е и силиконов печат на РЗОК.

Според обвинението, тя е нанесла щети за над 500 000 лв, изписвайки трите лекарства на 52 души, открити досега, които дори не са я посещавали. Диагнозата параноидна шизофрения дава право за три безплатни лекарства, които иначе са скъпи- само една от ампулите е със цена между 700 и 900 лева, лекарствата са депо, поставят се през две седмици.

Прокуратурата твърди, че пациентите не са били болни, някои дори не са били в страната в този период, а след оформяне на документацията лекарствата са вземани от една и съща аптека от други лица. Как точно се е облагодетелствала д-р Бончева от така построената схема, още не е съвсем ясно, по данни на прокуратурата, тя е продавала лекарствата на половин цена на черния пазар. Пред съда днес психиатърката отрече обвиненията и каза, че за нея те са абсурдни.

Срещу д-р Бончева са повдигнати две обвинения – за измама и за документно престъпление. По първото законът предвижда затвор до 9 години и конфискуване на половината имущество. По второто наказанието е до 6 години лишаване от свобода.