Оставиха под домашен арест българин, издирван в Гърция за сводничество

Оставиха под домашен арест българин, издирван в Гърция за сводничество

Търсен с Европейска заповед за арест от гръцкото правосъдие за трафик на хора и сводничество българин получи мярка за неотклонение „домашен арест“ от състав на Окръжния съд в Хасково и така отхвърли искането на прокуратурата за най-тежката мярка „задържане под стража“, съобщиха от Съдебната палата.

С. А. (42 г.) е бил задържан на 19 май при излизането си от страната за Турция през Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Съдът в град Халкидики в южната ни съсека го търси за провеждане на наказателно производство за две престъпления – трафик на хора и сводничество, за които престъпления се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок до 10 г., според гръцкия Наказателен кодекс.

Престъпленията са извършени през месец август 2013 г., а в същото време С. А. притежава постоянно местожителство, където е установен трайно със семейството си, поради което опасността да се укрие или извърши престъпление е по-ниска, до провеждане на същинското производство по екстрадиция. Определението подлежи на обжалване или протест в Апелативния съд в Пловдив.