Осъден за убийство на старица поиска 700 бона от прокуратурата

Изтърпяващ присъда от 10 години и 8 месеца за убийството на старица от родното си село Медникарово затворник поиска от прокуратурата 700 бона под претекст, че не е следила за законността по време на досъдебното производство и че не е изпълнила функциите си на правозащитен орган.

Исковата си молба навършилият наскоро 22 години Румен Славов е изпратил през август от затвора в Стара Загора, където пребивава от зимата на 2016-а, но „пропуснал“ да заплати държавната такса от 10 лв. В последствие парите били преведени и на 8 октомври в закрито заседание състав на окръжния съд я е разгледал.

Казусът е от 4 март 2016 година, когато в дома й е открита мъртва Каля Господинова Добрикова. 85-годишната самотно живееща жена е умряла от задушаване, след като преди това убиецът блудствал с нея. Няколко дни по-късно, на 11 март, е установен извършителят, ученик от професионалната гимназия по електротехника в Гълъбово и съсед на жертвата, който е направил самопризнания през разследващите. На 17 ноември в условията на съкратен процес е произнесена присъдата, която трябва да бъде изтърпяна в общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Тогава съдебният състав е произнесъл две присъди: една от 2 години и 8 месеца за блудството и втора от 10 години и 8 месеца за убийството. Румен е бил осъден да заплати и 30 000 лв. на близките на старицата, които обаче са обжалвали пред апелативния съд в Пловдив, който е потвърдил решението на старозагорските съдии. Нито на първа, нито на втора инстанция не са оспорвани първоначално направените самопризнания.

На няколко пъти през изминалите години осъденият е искал да бъде преразгледано делото и да бъде възобновено разследването, но е получил категоричен отказ, вкрючително и от ВКС през 2019 г.

Искът на затворника е по чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗОДОВ, според който държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, при налагане на наказание по НК или на административно наказание, когато лицето бъде оправдано или административното наказание бъде отменено, припомнят от съда. Той обаче е бил отхвърлен като недопустим с аргумента, че след като ищецът е осъден и присъдата е влязла в сила, няма данни за незаконни действия от страна на ответната страна, в случая прокуратурата.

Минимум по 1 такова искане всеки месец се разглежда от съдиите в Стара Загора, най-често ищците се оплакват от неотговарящи на стандартите условия в затвора или следствените арести. Не липсват искания заради проточили се следствени дела, приключили без присъда, като претенциите варират от 30 000 до към 500 000 лв, обикновено съдът намаля до 10 пъти сумата. В случая жалващият се буквално е „гледал в тавана“, определяйки сумата от 700 бона, коментират дългогодишни юристи, запознати с практиката. Те предполага, че исковата молба е била написана „на коляно“ в килията от затворник с дългогодишен стаж.това обяснявало и първоначалното неплащане на таксата от 10 лв.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share