Осъдиха двама авджии, убили съселянин по време на лов край Варна

Двама ловци получиха условни осъдителни присъди от Варненския окръжен съд във връзка инцидент, при който по време на лов смъртоносно е бил прострелян техен съселянин.

54-годишният Христо Х. бе осъден на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от право да носи и употребява ловно оръжие за срок от 3 години. 40-годишният Живко И. получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и също бе лишен от право да носи и употребява ловно оръжие за 3 години.

Той бе признат от съда за виновен затова, че е предал на простреляната жертва по време на лов своята ловна пушка. Ловът на дружинката във варненското село Рудник се провел в местността „Герените“ в землището на селото с разрешително за отстрел на чакали и лисици. Определени били позициите на всички ловци.

Придружаващият ловната дружинка горски стражар проверил разрешителното за лова, но не и документите на участниците в него и така пропуснал участието на пострадалия Ж. Ст., който не бил вписан в ловния списък. Сутринта преди лова, въпреки че нямал право на това, пострадалият помолил своя приятел Живко И. да му даде пушка, за да участва в отстрела на хищниците. Живко се предоверил и му дал пушка.

По време на лова Ж.Ст. пуснал своите кучета и тръгнал през терена против всички правила – бил без светлоотразителна жилетка, шапка или лента. Въпреки, че нямал добра видимост, след като в полето изскочило животно, Христо произвел два изстрела, които съвпаднали с посоката, в която се намирал Ж.Ст.. След втория изстрел установил, че го е прострелял смъртоносно в главата и жертвата починала на място.

Христо Х. трябва да плати на наследниците на убития по непредпазливост по време на лов уважените граждански искове за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на престъплението по член 123 от НК. За всяко от децата на убития съдът уважи гражданския иск от по 75 000 лева, а за баща му и брат му общо 35 000 лева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share