Осъдиха „Креди Сюис“ заради парите на наш Брендо

Осъдиха „Креди Сюис“ заради парите на наш Брендо

Швейцарската банка „Креди Сюис“ беше осъдена за непредотвратяване на прането на пари от българския трафикант на кокаин Евелин Банев – Брендо, съобщи Блумбърг. Това е първата в историята наказателна присъда на голям швейцарски кредитор в страната.

Присъдата, в която бивш мениджър на банката също беше осъден по обвинения в пране на пари, беше постановена от висшия наказателен съд на Швейцария в понеделник следобед. „Креди Сюис“ ще бъде глобена с два милиона швейцарски франка (2,1 милиона долара) заради присъдата, постанови съдът.

Швейцарските прокурори казват, че втората най-голяма банка в страната и една от бившите й служителки не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които „Креди Суис“ и бившата й служителка са имали с българския престъпен бос Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от които са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, която е улеснила прането на пари.

Българката в “Креди сюис”, която отговаря по аферата, е бивша олимпийска шампионка от 1992 г. Родена е през 1971 г. и живее в Швейцария отдавна. Имената и инициалите й не се споменават от прокуратурата и медиите в Швейцария. Според различни източници обаче става въпрос за Елена Пампулова.

Решението е още един удар върху опетнената репутация на банката, която твърди, че престъпленията датират от епоха, когато стандартите за съответствие са по-малко строги. Тя се бори с поредица от скандали, които доведоха акциите й до почти рекордно ниски нива и може да бъде изправена пред втори обвинителен акт по несвързан случай по-късно тази година.