Осъдиха пенсионер за убийство на котарак, откраднал му луканка

Осъдиха пенсионер за убийство на котарак, откраднал му луканка

4-месечна условна присъда и глоба от 1000 лева постанови състав на казанлъшкия районен съд по дело за убийство на котарак, извършено от местен жител чрез стрелба с пневматично оръжие.

Застаналият пред Темида пенсионер от Града на розите не даде смислено обяснение защо му е трябвало посред бял ден да грабне животинчето, собственост и отглеждано вече четвърта година от съседката му.

Стрелбата е била осъществено от подсъдимия Х.С. през нощта на 9 срещу 10 май от прозореца на дома му, като е била използвана пневматична пушка „Метеор В1-1“, калибър 5,5 мм, без регистрационен номер.

Трупът на жертвата е бил намерен ден по-късно, захвърлен в храстите на съседен двор. При аутопсията бил изваден проектил, а оръжието е било установено посредством две балистични експертизи, за която стрелецът ще трябва да се бръкне с още с 682 лв. Обвинението срещу Х.С. е било по член 151 от закона за ветеринарно-медицинската дейност и по член 9, ал. 2 от закона за защита на животните. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от 3 години.

Запознати с взаимоотношенията между съседите разказват, че до убийството на 4-годишния котарак се стигнало след серия от скандали заради изчезнала през зимата на м.г. луканка, оставена да се суши на терасата на Х.С. За липсата на суджука той обвинил комшийката си и отглежданото от нея четириного животинче и още тогава се заканил, че „ще му види сметката“ заради кражбата.