Осъдиха старозагорски доктор, „лекувал“ хората с менте тапия

Осъдиха старозагорски доктор, „лекувал“ хората с менте тапия

Едно общо наказание от 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок постанови старозагорският районен съд спрямо д-р Иван Вуцов, обвиняем по дело за неправомерно упражняване на специалност, за която е нямал редовен документ за придобиване.

Престъплението е било извършено за изключително дълъг период от време / от 10 май 2003-а до 30 септември 2015-а/при това в две различни здравни заведения. За това му деяние лекарят бе осъден на 1 години условно, но съдебният състав приобщи още една присъда от 2 години за ползването на неистински документ-преправена официална тапия за придобита специалност. Тя е постановена през 2018 година от окръжния съд в Стара Загора, като изпълнението и е отложено за срок от 4 години.

Тогава подсъдимият твърдеше , че в кориците на делото липсвал оригиналният, считан за преправен документ. Там имало само фотокопия, а оригиналът изчезнал уж от деловодството на Софийски градски съд, където срещу Вуцов от 2015 г. се води аналогично дело.

В открито заседание на 16 май 2018 година окръжните съдии са се произнесли категорично :“ В делото са налице редица ксерокопия на този документ, който е установен при проверка от служителите… Установено е, че оригиналът на свидетелството е връщан на подсъдимия. Липсата му като оригинален документ по делото не означава, че същото не е съществувало, още повече, че са налице негови ксерокопия и напълно еднопосочни доказателства, че свидетелство за придобита специалност никога не е било издавано на подсъдимия. Липсата на оригиналния неистински документ затруднява доказването на деянието, но не го изключва.“.Решението по казуса беше окончателно и не подлежеше на обжалване или протест.

Случаят с фалшивия документ нашумя преди няколко години, в хода на предварителното разследване стана ясно, че старозагорецът е използвал ментето на няколко пъти, за да започне работа като кардиолог в различни болнични заведение.

Вуцов е е завършил висше образование „Медицина“ през 1985 г., специализирал е „Вътрешни болести“ и през 1991 година след успешно положен държавен изпит е придобил права на специалист по „Вътрешни болести“.

През същата година е подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология“. От 1991 г. бил зачислен за специализация с база Първостепенна окръжна клинична болница Стара Загора, като е започнал специализацията на 01 юли 1991 г.

За обучението му по специалност „Кардиология“ му била издадена книжка на специализиращия. Той се явил, но не издържал държавните изпити през месец март 1995 г. и през месец май 1996 г.

След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалност „Кардиология“ е преправена дипломата му. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в София.

Към момента на първата присъда доктор Вуцов е бил началник на спешно отделение при МБАЛ „Бургасмед“, където го назначили с дипломата му по първата специалност.

Юристи с дългогодишен стаж са категорични, че сагата с тапията на старозагорския доктор все още не е приключила, защото той със сигурност ще се възползва от правото да обжалва наказанието.