Отказаха милост за убиец на собствените си деца

Отказаха милост за убиец на собствените си деца

Състав на Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Стара Загора, с което е оставена без уважение молбата на осъдения осъдения на доживотен затвор Иван Нанчев присъдата му да бъде намалена на 30 години лишаване от свобода.

Роденият през 1967 г. в Казанлък мъж е зад решетките от 2001 година, първоначалното наказание за убийствата на непълнолетните му синове е била „доживот без право на замяна“, но през 2010 година по-късно е била смекчена, което му дава право периодично да иска нейната редукция.

Първото убийство е извършено в София през януари 1998-а, тогава Нанчев удушава сина си Д.Н., а второто е през септември 2000-та, когато заклал и втория си малолетен син.И двете злодеяния са били извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин.

Зад гърба си казанлъчанинът има още две едногодишни присъди/ за измама и за кражба на газов пистолет. През миналата седмица Нанчев получи отказ от старозагорските съдии, но е обжалвал определението на формалното основание, че е прекарал зад решетките 20 години и 2 месеца. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения. Той притежавал трудови навици и умения, бил изпълнителен и се справял с поставените му задачи, пише в материалите по делото. Все още обаче не бил осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и рискът от рецидив било около средния.

Определението на магистратите от апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда. години.

Името и лицето на Нанчев се появиха през 2015-а година в тв филм, там той разказва че е осъден за едно убийство, по което имало много неясноти. През годините зад решетките мъжът започнал да рисува икони, като уж по този начин изкупувал греховете си.