Отказаха свобода на бившата шефка на радневската болница

Състав на старозагорския окръжен съд отказа да промени постоянната мярка „задържане под стража“ на бившата шефка на радневската МБАЛ, д-р Мая Узунова-Конова, която е зад решетките от края на февруари по обвинение, че в качеството си на длъжностно лице е присвоила големи суми пари.

Искането за промяна на постоянната мярка /потвърдена от пловдивските апелативни съдии на 5 март/ е било мотивирано с факта, че д-р Узунова-Конова е инфекционист с голям опит и има специалност „вирусология“ от 2016-та година. Знанията и опитът й можели да бъдат използвани в условията на извънредното положение, въведено заради пандемията от COVID-19,уточни след заседанието защитникът й , адвокат Станимир Ченалов.

В хода на заседанието при закрити врати от прокуратурата са възразили с аргумента, че поне на този етап в региона няма регистрирани болни от корона-вируса.

Съдът е постановил едномесечен срок, в който е недопустимо внасянето на ново искане за промяна на постоянната мярка за нетоклонение. Решението е обжалвано пред АС-Пловдив, насрочено е заседание, което ще се състои на 26 март.

Скандалът с източването на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ гръмна в средата на февруари, заедно с управителката бяха задържани главната счетоводителка, завеждащата „личен състав“ и служебният шофьор.

Още на първото си заседание съдът в Стара Загора реши счетоводителката Мария Атанасова да бъде с мярка „домашен арест“.

Разследването за източването на болницата е възложено на националното следствие. Срещу д-р Узунова – Конова са повдигнати няколко обвинения за присвояване на над 83 000 лв чрез граждански договори, както и за нанесени щети на дружеството за над 0,5 млн лв.

След бурни дебати радневските съветници назначиха за срок от 90 дни временен управител на болницата и гласуваха финансова инжекция, за да не затвори тя вратите си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share