Откраднаха най-скъпата тоалетна чиния в света

Неизвестни злосторници откраднаха най-скъпата тоалетна чиния в света от замъка Бленъм във Великобритания, където бе в рамките на изложба.

Тоалетната чиния, дело на италианския концептуалист Маурицио Кателан, е изработена от масивно 18-каратово злато и напълно функционираща. Цената на въпросното WC-бижу възлиза на около 6 милиона долара.

Произведението, наречено „Америка“, е замислено като сатира за прекомерното богатство. То е напълно функциониращо и е свързано с канализацията и всеки желаещ може да го използва по предназначение – единственото ограничение е във времето на използване – не повече от три минути, за да може всички мераклии да успеят да се облекчат. Затова демонтирането му е причинило значителни щети. Кражбата е предизвикала авария в канализацията на двореца, в резултат на което са нанесени и щети на интериора.

Полицията предполага, че престъпното дело е извършено от няколко души, които са използвали поне два автомобила. Във връзка с кражбата бе арестуван 66-годишен мъж, за който се смята, че е свързан с престъплението.

Крадците са проникнали в замъка „Бленъм“, където е роден Уинстън Чърчил, в събота сутринта. Заради инцидента изложбата е била затворена, но в неделя отново приемаше посетители.

Миналата година златната тоалетна „Америка“ беше изложена в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк от септември 2016 г. до лятото на 2017 г. През този период тоалетната чиния е била използвана от около 100 000 души.

След като бе избран за президент на САЩ, Доналд Тръмп поиска от музея да му бъде предоставена картината на Ван Гог „Пейзаж със сняг“, за да я окачи в Белия дом и да остане там до края на мандата му. От Гугенхайм обаче предложи вместо Ван Гог да му даде точно тази тоалетна чиния, но Тръмп отказа. Сега мнозина с усмивка казват, че ако се бе съгласил, въпросното чудо на тоалетната техника нямаше да бъде изгубено.

Маурицио Кателан е известен с ироничния подход в творчеството си като се концентрира върху традиционни образи и практики. Освен „Америка“ той е автор на други известни творби, сред които скулптурата „Деветият час“ (Папа Йоан Павел Втори под паднал върху него метеорит) и „Той“ (дете с глава на Хитлер, които е коленичило и се моли).

Дворецът „Бленъм“ принадлежи на 12-ия херцог на Марлборо. През август брат му Едуард Спенсър-Чърчил, който е основател на фондацията за изкуство „Бленъм“, каза, че не предвижда специална охрана за златното произведение, защото то не е „най-лесното нещо за крадене“.

След кражбата на тоалетната чиния от двореца заявиха, че дълбоко съжаляват за случилото се, но пък изразиха удовлетворение от факта, че при извършването на престъплението никой не е пострадал. Представител на „Бленъм“ също така заяви, че се надява, че чудното произведение на Маурицио Кателан няма да пострада от грубите и безсмислени действия на злосторниците.