Откриха гигантски тунел на мексикански наркотрафиканти под границата със САЩ

Откриха гигантски тунел на мексикански наркотрафиканти под границата със САЩ

В понеделник властите в САЩ обявиха, че са открили мащабен тунел за прекарване през границата на наркотици. Той свързва районите на мексиканския град Тихуана със Сан Диего в САЩ. Дължината на тунела поне колкото 6 игрища за американски футбол. Той е електрифициран, има вентилация и подсилени стени. Излиза в склад в Сан Диего, съобщиха властите.

Не е известно нито колко дълго е използвано съоръжението, нито колко наркотици са прекарани през него. В хода на разследването са иззети около 800 кг кокаин, над 70 кг метаамфетамини и към 1,5 кг хероин.

За участие в конспирация за разпространение на кокаин са арестувани 6 души – всичките жители на Южна Калифорния.

Тунелът е един от най-укрепените подстъпи до територията на САЩ през границата и показва, че граничната стена може да е проблем за плитки тунелчета, но не пречи на проходи, които минават дълбоко под земята. Видът намерени наркотици може да означава смяна на вида на прекарваната стока и изоставяне на многотонните товари от марихуана, които често бяха залавяни в Калифорния, преди тя да бъде разрешена в щата за употреба при възстановяване.

Твърдите наркотици, като хероин, метаамфетамини и фентанил, най-често са прекарвани в САЩ през официалните гранични пунктове заради малките си обеми и липсата на миризма, което ги прави трудни за откриване.

Тунелите обаче осигуряват на трафикантите предимството да прокарват големи партиди за кратко време.

От 2006 година досега властите в Калифорния са открили 15 усъвършенствани тунела на мексиканските наркотрафиканти.