Откриха 18 000 флакона с райски газ при спецакция по морето

18 000 флакона с диазотен оксид или така наречения райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие са иззети при специализирана полицейска операция.

Установени са общо 15 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на изискванията – райски газ да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни лица.

Предстои изпращане на материалите по случаите в бургаската прокуратура, както и уведомяване на Агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция за взимане на отношение в сферата им на компетентност.

Органите на реда припомнят, че в масовата употреба на т.нар. “Смеещ се газ” често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката, а именно: замайване, звукови и визуални халюцинации, в намалена чувствителност към болка, дезориентация и объркване, мускулни спазми, изтръпване и отпускане на мускулите, влошена координация и липса на баланс, параноя.

Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курорти, като ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация.

Флакони с райски газ могат да бъдат забелязани почти навсякъде в страната, особено в паркове, градинки, по плажа, пред кафенета и дискотеки.

Въпреки, че парламентът криминализира разпространението и продажбата на райския газ, той все още се намира свободно по клубове и дискотеки в градове и села. Редица неправителствени организации настояват за кардинална и по-сурова промяна в закона.

„Дишането на райски газ буквално те кара да мислиш, че летиш. Дава ти чувство на свобода и свръх способности. Това е плод на консуматорското общество и липсата на ценности у новите поколения. За физическите увреди, които носи – да не говорим. Буквално им изпържва мозъците. Може да доведе до гърч и непоправими неврологични проблеми“, отбеляза наскоро шефката на Държавната психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share