Отличници изкарват по 800 лв. от дрога на седмица

Отличници изкарват по 800 лв. от дрога на седмица

Отличници печелят по 800 лв. на седмица от продажба на дрога през Даркнет (тъмната мрежа). Учениците приемат поръчки в няколко платформи, а след това изпращат дозите с пратки – чрез куриери или по пощата.

„Има и друга тенденция в момента що се отнася до пласирането на наркотични вещества онлайн. Засечени са украинци, които предлагат стоката в група в Телеграм, като в нея се влиза чрез специален QR код. По оперативни данни чужденците са на път да изместят нашите дилъри в столицата“, коментираха криминалисти, които работят по линия на наркоразпространението. От Агенция „Митници“ казаха пред „Телеграф“, че от началото на миналата година до момента са хванали 459 000 хапчета дрога в над 70 случая. Най-големият удар е бил съвместен с ДЕА. „Има лекарства, съдържащи упойващи и наркотични вещества. Част от тях се трафикират с цел да бъдат реализирани като упойващи вещества на черния пазар, а други – да бъдат използвани като прекурсори, т.е. като суровина за производство на наркотични вещества. Иззетите количества са се увеличили 7 пъти спрямо 2021 г.”, допълниха от митниците.

“Тийнейджърите се нуждаят само от добър компютър и отличен английски, за да влязат в тъмната мрежа. Инвестицията, която правят за синтетика, е около 200 лв. Често я доразреждат с каквито препарати намерят. След това разфасоват на дози и пращат до съответния адрес“, казаха разследващи. Има само 2 случая от началото на годината до момента, при които са хващани зареждачи, а не самите ученици. „В момента няма съществена разлика в цените на пазара на дрога. Явно тях инфлацията не ги лови“, шегуват се полицаи. По думите им хитът на улицата сега е пикото „Розово фламинго“. Името идвало от цвета на кристала, който се доближава до този на птицата. Грам от него е 60 лв. Ако е по-долно качество или друг цвят, спада до 40 лв.

Криминалисти работят в момента по група украинци, за които има данни, че разпространяват дрога, а поръчването й става през Телеграм. Клиенти имат достъп до нея чрез QR код. „Дилърите имат рула с напечатани кодове. Режат ги на малки картончета и ги раздават на по-близки купувачи. Ако открием такъв QR, те незабавно го променят. В чатовете няма никакви кодови думи. Директно се пише, че трябва да се достави такава или онакава доза на съответния адрес. Ако е извън столицата, се слагат 10 лв. за доставка. Ако обаче поръчката е над определена сума, превозът е безплатен. Засичали сме и бонуси от 10% при редовни клиенти“, издадоха полицаи.

“Отчитаме двукратно нарастване спрямо 2021 г. при контрабандата на лекарствени средства, съдържащи псевдоефедрин и други прекурсори, използвани за производство на синтетични наркотици. В 9 случая през миналата година са иззети общо 32,5 кг, 4 754 300 таблетки и 1,160 литра псевдоефедрин и ефедрин”, отчетоха от Агенция „Митници“. При най-големият удар на агенцията бяха изловени 4 632 000 таблетки ринозад. Това е препарат, съдържащ псевдоефедрин. Оказало се, че хапчетата са произведени в Босна и Херцеговина. Превозвали ги скрити в камион, минал през Гърция, като крайната му точка била Чехия.

Българин пък бил спипан на ГКПП Дунав мост 2 с багажник, пълен с 250 кг таблетки. Сред тях митничарите открили 3024 кутии с надписи на испански, които се оказали псевдоефедрин.

Митничари от летище София направиха един от най-сериозните удари на сезона преди няколко месеца. Те спипаха 352 кг кетамин, разпределени в 12 бидона. Стоката идвала от Индия, минала през Франкфурт, а краен получател била фармацевтична компания от София, регистрирана на чужденец. По-късно екип от АМ и Изпълнителна агенция по лекарствата посети въпросната фирма, но се оказа, че отдавна складът е празен. Митничари още тогава обявиха, че хванатият кетамин е достатъчен за производството на 2 милиона дози за черния пазар.

В края на м.г. на Кулата изгърмя и тираджия, превозвал 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин.

Пробутват екстази от Нидерландия за 40 лв.

Дилъри пласират хапче екстази от Нидерландия за 40 лв. По-евтините родно производство били на половин цена, сочат данните на Главна дирекция „Национална полиция“. Амфетите пък вървели по 20-30 лв. на грам. Спейс (малко пликче или сгъвка) от тревата кхат пък вървяла по 10 лв. Наричали я още К-2. В африканските държави тя се дъвче, а у нас се пуши, обясниха полицаи. Цените на обикновената марихуана, хероина и кокаина нямали разлика отпреди старта на инфлацията.

В акция „Уеб буря“: Спряхме с ДЕА 200 пратки към САЩ и Европа

Най-голямата спецакция срещу разпространението на дрога онлайн в последната година е на Агенция „Митници“ и ДЕА. Тя се проведе през лятото м.г. и носеше кодовото име Web Thunder („Уеб буря“).

Агенти на щатската агенция и митничари спряха близо 200 пратки със 120 000 таблетки, съдържащи различни психотропни вещества, да тръгнат към клиенти в САЩ, Европа и Австралия. Открити бяха и 40 кг кхат. Наркотиците се поръчвали през Даркнет. В пратките се слагали малки количества, за да не бъдат открити при проверките. Опаковането ставало в депа и след това ги разпращали чрез обикновена услуга от България. Подобни складове бяха разбити в София и Ловеч.