Отложиха дело за трафика на 90 кг хероин

Отложиха дело за трафика на 90 кг хероин

Апелативният съд във Велико Търново отложи дело за контрабанда на 90 кг. хероин.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия Александър Ю. и неговия защитник срещу присъда на Окръжен съд – Русе, с която подсъдимият е признат за виновен в това, че на 17 ноември 2019 направил опит да пренесе през границите на страната на ГКПП „Дунав мост“ 91,875 кг. хероин на стойност 7 305 875 лева, а също и че държал с цел разпространение горепосоченото количество хероин.

Първоинстанционният съд е осъдил подсъдимия на 17 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг режим, както и да заплати 200 000 лева глоба в полза на държавата.

В съдебно заседаните подсъдимият и неговият защитник заявиха, че поддържат своите жалби, с които сочат неправилност на присъдата на ОС-Русе и искат нейната отмяна, като вместо това да бъде постановена нова, с която подсъдимият да бъде изцяло оправдан и по двете му повдигнати обвинения.

Съдът допусна нови писмени доказателства, представени от защитата, като в хода на съдебното следствие през въззивната инстанция бяха разпитани и двама свидетели – служители на ТД „Митница Русе“. По искане на защитата, съдът допусна до разпит и двама нови свидетели, поради което съдебното заседание бе отложено за 25 октомври 2021 г., за която дата те ще бъдат призовани.