Отнеха имане за 360 бона от Пешо Сумиста и бившата му

Спестявания и имоти на обща стойност 361 888 лв да бъдат отнети от изтърпяващия доживотна присъда във варненския затвор за организиране и ръководене на престъпна група бивш шеф на българската федерация по сумо Петър Стоянов, реши състав на старозагорския окръжен съд. Конфискацията на крупната сума е по искане на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

В списъка на незаконното имане са акции в 6 търговски дружества /“Агрикан“, „Сънрайз Билд“, „Инвар М“, „Аутокът“, „Сиърс“ и „Боро тур“/ със седалища в София и Варна,12 000 евро, отнети при задържането на Стоянов през далечната 2009 година в Шумен, други суми по различни банкови сметки с титуляр затворника ,21 бона от продажба на дружествени дялове в различни фирми ,35 000 лв от продажба на право на строеж над апартамент, както и бивш овчарник в павелчанското село Манолово.

Производството за изземване на имуществото е стартирало още през 2010 година, когато Пешо Сумиста е бил привлечен като обвиняем за организирането и ръководенето на известната „Група на килърите“.ОТ КОНПИ са поискали да бъдат конфискувани и 13 бона от сметките на бившата вече съпруга на атлета Емилия Попова.

Делото в старозагорския окръжен съд е от 2017 година, заседанието е било на 1 октомври т.г., но решението вижда бял свят едва на 30 с.м.

Ответниците по делото Стоянов и Попова не са присъствали и не изпращат свои представители, считат че искането на конфискация е незаконно поради изтекла погасителна давност.По същество отричат пряка връзка между тези им имоти и престъпленията , но направената експертиза доказва, че има огромна разлика между приходите и разходите им, далеч надхвърляща минималните по закона 60 000 лв.

В решението на съда изрично е записано, че :“ Ответникът е осъден за участие в организирана престъпна група, като групата е въоръжена и създадена с користна цел с цел да върши престъпления по чл. 115 и чл. 116 от НК – умишлени убийства, престъпления по чл. 128 и чл. 129 от НК – умишлено причиняване на средни и тежки телесни повреди и престъпления по чл. 330 от НК – палежи, като деянията са извършени от лице, което образува и ръководи организирана престъпна група, от което се генерира имотна облага и ако се изхожда от присъдата релевантният за исковото производство по чл. 28 от ЗОПДИППД (отм.) период следва да се определи от неустановена дата през 2007 г. до 23.07.2010 г.“

Петър Стоянов и Емилия Попова ще трябва да заплатят допълнително близо 24 000 лв държавни такси и разходи по делото. Решението подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив.

Миналата година Върховният касационен съд реши окончателно, че трима от групата на килърите ще останат до живот зад решетките, това са соченият за лидер на престъпната група Петър Стоянов – Сумиста, чирпанлията Георги Вълев и Васил Костов-Кеца.Сумиста е осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Васил Костов и Георги Вълев са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете убийства.

Янко Попов е осъден за участие в убийството само на Лупов. Попов вече изтърпя присъда от 5 години затвор за участие в престъпната група. Съдът окончателно оправда един от сочените за участници в групата – Райко Стойнев, който преди това беше осъден на седем години затвор. Той беше обвинен, че е бил съучастник в убийството на Румен Рачев през юли 2009 година, но съдът сметна това за недоказано.