Отрова за гризачи убила 9-годишното момче от Кардам

Oтравяне със силни химически препарати срещу гризачи, поставени в стената на помещението. Това е основната версия за смъртта на 9-годишния Стефан в добричкото село Кардам. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на Народното събрание, който дойде в парламента за среща с депутатите от групата на патриотите и с независимите от „Атака“. Покрай номинацията му за шеф на КПКОНПИ обаче, той коментира двата казуса с починали деца от близките седмици – това на Стефан от Кардам и на 3-годишното момченце от София.

Цацаров коментира, че е имало назначени три екеспертизи – съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска.

„Няма да правя каквито и да е изводи относно евентуална наказателна отговорност, тъй като това е решение, което в близките дни ще вземат колегите от съответната прокуратура, обясни Цацаров, но допълни, че всички сме станали свидетели на „едни меко казано, недобри битови условия“. Причината за смъртта по думите му била свързана и с тези условия.

При детайлните огледи на помещенията се установило, че в отвори на стената имало химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители. Самите отрови са били зазидани с кал, но са се намирали много близо до леглото на хлапето. „Те вече са иззети“, уточни Цацаров

„Основната версия, по която се работи, е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение. Те са били поставени в отвори, които са били зазидани с кал в стената и според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови в изключителна близост до леглото на детето и за настъпило в резултат на това силно отравяне и то дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровните примамки.“, разясни главният прокурор.

Той коментира и казуса с 3-годишния Александър, който почина в петък след разкарване между три болници – педиатрията, „Пирогов“ и болница „Лозенец“.

Прокуратурата вече е започнала разследване. Разпитани са родителите, предстои това да стане и с лекарите и медицинските специалисти от три болници. Иззета била и медицинската документация, включително тази с резултатите от аутопсията и назначеното хистологично изследване, както и записите от телефоните на родителите.

„Родителите предадоха записи от телефоните си, които малко или много ще допринесат за разкриване на обективната истина“, обясни Цацаров. Предстои да се вземе документацията и от личния лекар, който също да бъде разпитан. очаква се да се назначи и съдебно-медицинска експертиза, действията, по което вече са започнали и се определят вещите лица.

„Нека от този случай не правим обобщение за качеството на хората, които упражняват медицинската професия, защото те заслужават уважение. Но ще бъдат положени максимални усилия за изясняване на обективната истина“, категоричен бе Цацaров.