От фирмите бесни: КПП-тата изяждат по един час на 35 000 работници

От фирмите бесни: КПП-тата изяждат по един час на 35 000 работници

Собственици и мениджъри на предприятия от Тракия икономическа зона пропищяха от режима за влизане и излизане в града.

Работодателите недоволстват, че полицаите от КПП-тата на входовете и изходите на Пловдив проверяват един по един всички пасажери в автобусите за фирмен превоз. Често това отнемало близо час и това тотално обърквало графика за работа. „За нас е важно работниците да идват навреме и лесно и бързо да се прибират по домовете си за необходимата почивка. За съжаление тази седмица срещаме изключителни проблеми в тази насока“, се казва в обща позиция на фирмите от ТИЗ. Става въпрос за 180 компании с 35 000 работници.

Проверката може да се ускори, ако на страничното стъкло на бусовете за фирмен превоз се залепя служебна бележка или се представя такава на електронно устройство, вместо да се дава на ръка на патрулиращите полицаи, което повишава и риска от заразяване, предлагат мениджърите от икономическата зона. Ситуацията още повече се усложнила и с новото изискване да се оставя декларация на КПП-то при всяко влизане и излизане от града.

„При 2000 служители на дадена фирма това означава да бъдат отпечатани 4000 документи за всеки ден, от което следва администрацията постоянно да бъде на крак“, обясняват от ТИЗ пред „Марица“. Писмо от името на всички мениджъри с молба за съдействие е предадено на кмета на Пловдив Здравко Димитров от инж. Пламен Панчев, председател на Клъстер Тракия икономическа зона.

Във връзка с удължаването на извънредните мерки до 12 април въпрос за улесняване на режима на пропусквателните пунктове беше отправен и към шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото военни камиони, изнасящи трупове“, беше категоричният отговор на Мутафчийски.

Кметът Здравко Димитров обаче се ангажира да говори с премиера за връщане на стария режим за минаване пред пунктовете, когато не се оставяха декларации на полицаите при всяко минаване.