Пишлигар арестуван с дрога в БМВ, полежа 24 ч. и пак се върна дрогиран за колата

Пишлигар арестуван с дрога в БМВ, полежа 24 ч. и пак се върна дрогиран за колата

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР-Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 3 души. Иззети са множество различни по вид и грамаж наркотични вещества. Образувани са – 6 бързи производства и 4 преписки.

Сред най-характерните случаи са: – задържането на 37-годишен криминално проявен мъж от бургаския квартал „Сарафово“, спрян за проверка около 22.25 ч. на 02.11.т.г. в ж.к. „Меден Рудник“ до бл. 131, докато шофирал лек автомобил „Тойота Карина“, с бургаска регистрация. След тестване на бургазлията за употреба на алкохол и наркотични вещества, като тестът за наркотици бил положителен за употреба на амфетамин и метамфетамин. При извършената проверка е открит плик с метамфетамин. – задържането на 20-годишен мъж от руенското село Ръжица, управляващ л.а. „БМВ 530 Д“, с бургаска регистрация, след употреба наркотични вещества – метамфетамин и амфетамин.

С автомобила се превозвали още двама мъже – на 22 години от айтоското село Черна могила и 19-годишен мъж от руенското село Ръжица. В 19-годишния са открити три свивки с метамфетамин и същият заедно с водача на автомобила са задържани за срок до 24 часа. След освобождаването му от ареста, 19-годишният мъж отишъл да прибере БМВ-то от мястото, където автомобилът бил спрян след стартиралата полицейска проверка.

Служителите на реда обаче го тествали за употреба на наркотични вещества, като „drug check 3000“ отчел положителна проба на метамфетамин и амфетамин. Той е отказал да даде кръвна проба за химичен анализ, като отново е задържан за срок до 24 часа. При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо 8 случая. Водачите са на възраст от 19 до 44 години.

Двама от водачите – бургазлия на 22 години с л.а. „Мерцедес” и 44-годишен помориец с л.а. „Фолксваген Голф”, дали положителен тест за употреба на кокаин. Положителен за употреба на кокаин, но и на амфетамин и метамфетамин е теста на 21-годишен бургазлия, управлявал л.а. „Фолксваген Туран”. Трима шофори са установени да шофират след употреба на амфетамин и метамфетамин и двама след употреба на канабис. Спрямо задържаните по всички бързи производства са повдигнати и предявени обвинения от Районните прокуратури в Бургс и Айтос, а спрямо две от лицата вече има постановени наказания от Районния съд в Айтос.

В други три случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години. За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Бургас са провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас-град са констатирани 654 нарушения на скоростта. От тях в 12 случая превишената скорост е над 50 км/ч – водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани девет велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях: управление на колело без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без той да избутва велосипеда – най-вече ул. „Александровска” и ул. „Богориди”. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 14 пешеходци, а трима водачи на автомобили са наказани за отнемане предимството на пешеходец.