Пияни младежи жестоко пребиха и ограбиха хижар в Стара планина

Пияни младежи жестоко пребиха и ограбиха хижар в Стара планина

Един от най-гостоприемните хижари в Стара планина – стопанинът на х. Лескова край Своге – д-р Даниел Младенов (на снимката), е пребит жестоко от пияни младежи и ограбен. Нападението е от деня на вота тази неделя – 2 октомври, а пострадалият е настанен в УМБАЛСМ „Пирогов“ с множество наранявания и черепно-мозъчна травма.

За бруталния случай разказаха в страницата на хижата. Около 15:30 ч. д-р Младенов е получил обаждане от баща си, че има навлезли 4 джипа с около 20 младежи в района на имота. Те ги предупредили да напуснат, но неканените гости нападнали двамата мъже, а после откраднали резачка, зарядна станция, телефони, както и въздушна метла, пише Флагман.

Пострадалият хижар знае самоличността на нападателите му. Те са от Ботевград и са на възраст между 20-30 години. Били пияни и искали да празнуват рожден ден, казва д-р Младенов. Той е контактен, но още не може да се отърси от шока, който са преживели.

Подаден е сигнал в полицията, води се разследване, но извършителите не са арестувани. Хижарят казва, че органите на реда не са се отзовали след сигнала, като се оправдали с провеждането на вота.

Хижа Лескова се стопанисва от Даниел Младенов от около година и половина. Преди това тя не функционираше и често се използваше от групи за различни събирания, тъй като е достъпна с високопроходим автомобил.

За малкото време той буквално вдъхна нов живот на х. Лескова, която е пункт от най-дългия туристически маршрут в България Ком-Емине – по билото на Стара планина. Наш репортер също е отсядал в хижата, познава хижаря и се е уверил колко много е вложил той за краткото време, в което стопанисва имота, за да го превърне в уютния планински дом на туристите.

Ето и съобщението на страницата на хижа Лескова:

Скъпи туристи и приятели на хижа Лескова, информираме Ви, че на 2-ри октомври, неделя, в деня, в който България гласува за по-добро бъдеще, хижата беше изпочупена и ограбена, а ние – пребити. Нанесени са телесни повреди, огромни материални щети, открадната е техника на голяма стойност, сред която и лични вещи. Собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ Пирогов с множество наранявания и черепно-мозъчна травма.

Имаме информация за извършителите – местна група пияни вандали с джипове от Ботевград, разчитаща на числено превъзходство срещу нас. За момента не можем да разкриваме подробности, тъй като ще се образува досъдебно производство.

След многократно подаван сигнал на тел.112 същия ден за навлизане в имота, оспорване на собствеността, агресивно поведение и заплахи с подробно описание на ситуацията и извършителите, ни беше отказано да качим представител на органите на реда от РПУ Своге, поради недостиг на екипи в изборния ден. При наличие на достатъчно време (часове) за реакция от тяхна страна, не бе създадена организация между РПУ Своге и колегите им от Ботевград, нарушителите да бъдат блокирани и арестувани на слизане от хижата с откраднатите вещи. Разочаровани сме също от не толкова адекватната реакция на тел.112, липсата на организираност и последователност и омаловажаването на ситуацията.

Опитахме се да подобрим условията на хижата, да осигурим присъствие през цялото време, вложихме лични средства и много, много часове работа, но трудът ни в продължение на 2 години беше унищожен за секунди. Благодарим на всички, които ни подкрепяха през този период. За момента, обаче, нямаме сили и мотивация да се борим за тази кауза.

*Предвид нанесените материални щети и разрушения, хижата вече не е годна за пренощуване!

*Телефонът на хижата не функционира в момента, тъй като е сред откраднатите вещи!

Бъдете здрави!