Пиян и надрусан, убил таксиметров шофьор, не знаел български език

Пиян и надрусан, убил таксиметров шофьор, не знаел български език

Пловдивският съд върна на прокуратурата делото срещу Александър Димитров, който причини смъртта на таксиметров водач на моста на Адата. Причината е, че не му е бил назначен преводач. Оказва се, че Димитров не говори български език в достатъчна степен, за да разбере в какво е обвинен. В съдебната зала неговият защитник поиска да му бъде назначен преводач от турски език.

Съставът на Окръжен съд прецени, че се касае за съществено процесуално нарушение, тъй като се накърнява правото на защита на пловдивчанина. Поради това обвинителният акт е бил върнат на прокуратурата, която трябва да отстрани нарушението, предава „Трафик“.

Припомняме, че Димитров се сдоби с обвинение, след като пиян и надрусан причини катастрофа със смъртен случай на кръстовището на бул. „6-ти септември“ и моста на Адата. Инцидентът стана около 3:45 часа сутринта на 3-ти август 2019 година, а жертвата бе 60-годишен водач на таксиметров автомобил. БМВ-то, управлявано от 23-годишния Александър, не спряло на знак „Стоп“.

Според държавното обвинение Александър и собстеникът на автомобила били на годеж в квартал „Столипиново“, където младежът употребил алкохол и кокаин. Малко след полунощ обаче завалял дъжд, поради което двамата приятели продължили да пият в автомобила. Решили да отидат на бар. Тъй като не се чувствал адекватен, за да шофира, аверът на Димитров му отстъпил шофьорското място. Когато настъпила катастрофата, БМВ-то се движило със 101 км./ч.

По делото трябваше да продължи с разпит на свидетели. Припомняме, че предишното заседание също бе белязано от фалстарт. Тогава Димитров не се яви в съдебната зала, без да посочи уважителни причини за отсъствието си. Поради това той бе глобен с 500 лв., а мярката му за неотклонение бе изменена в „парична гаранция“, чийто размер също бе 500 лева.