Пиян полицай взе книжката на шофьорка, налетя да бие пътник в колата

Пиян полицай взе книжката на шофьорка, налетя да бие пътник в колата

Солидно почерпен служител на реда е отнел неправомерно шофьорската книжка на пловдивчанка, а след това е нанесъл телесна повреда на неин спътник. Грозната сцена се разиграла преди три години, но случаят все още не е приключен. Преди броени дни делото бе върнато за преразглеждане на магистратите от Районен съд – Пловдив, след като полицаят бе осъден на една година зад решетките.

На 10 февруари 2017 година служителят на реда трябвало да бъде на разположение, съгласно графика на дежурствата, пише Traffic News. Било петък вечер. Междувременно двама пловдивчани били на гости на своя приятелка. Двамата консумирали алкохол. Към 3:00 часа сутринта жената решила да ги откара по домовете им.

Тримата потеглили с автомобила на нейния баща. Шофьорката преминала през регулирано кръстовище по ул. “Г. С. Раковски“, където трябвало да спре на знак „СТОП!”. Тя намалила скоростта, но, след като видяла, че в участъка няма движение, навлезнала в кръстовището, без да спира автомобила. В този момент обаче към нея приближил управлявания от полицейския служител „Фиат”.

Провокиран от нарушението, което било извършено пред очите му, той настигнал „Опел”-а и го спрял. Слязъл от автомобила си и се приближил до шофьорката, като и поискал свидетелството за управление на МПС. След това взел книжката и и я подканил да кара към районното полицейско управление. На двамата пътници обаче им направило впечатление, че служителят на реда няма правомощия да извършва пътен контрол. Освен това, от него се носела миризма на алкохол. По-късно те обяснили, че мъжът залитал, а говорът му бил неясен.

Мъжете слезли от автомобила. Последвал конфликт, който бързо прераснал във физически сблъсък. Служителят на МВР хванал един от пътниците за фланелката и го съборил на земята. След това настъпил крака му в областта на коляното. При падането мъжът си ударил и главата.

Разправията била чута от клиентите на намираща се наблизо игрална зала. Те излезли на тротоара и, виждайки спречкването, подали сигнал на телефон 112. Междувременно подсъдимият се обадил в районното и поискал съдействие от колегите си за извършване на проверка за алкохол.

На местопроизшествието бил изпратен патрул. Униформените заварили шофьорката и двамата пътници в автомобила. От колегата им обаче нямало и следа. Полицаите приканили тримата да отидат в районното, където да напишат обяснения за случилото се. Не след дълго там се появил и служителят на реда, който ги бил спрял.

Той предал отнетата шофьорска книжка и започнал да се държи грубо с дежурните. Обяснил им, че не си гледат работата. След това нахлул в кабинета, в който потърпевшите пишели обяснения. След като бил помолен да напусне, се отправил към автомобила си. На изхода на сградата засякъл майката на едното от момчетата. Жената забелязала, че той е във видимо нетрезво състояние, но решила да го заговори и да попита какво точно се е случило. В отговор подсъдимият започнал да я обижда, като и казал „ти да не си светица, аз знам кой те е ****, ти си ****.“. Репликите били отправени в присъствието на свидетели. В хода на разправията той отправил и закани към сина й, като заявил: „ще те туширам, където си искаш.. с майка ти, баща ти..“ „ще ти разбия муцуната, когато аз преценя… когато очакваш и когато ти не очакваш“, „дреме ми на тая работа“. След това внезапно се обърнал и потеглил в неизвестна посока.

Случката била докладвана на началника на районното управление, който разпоредил служителят да бъде задържан и тестван за алкохол. Той изпратил два патрула пред дома му. Униформените звънели на вратата и разговаряли по телефона със своя колега, който категорично отказал да им отвори. По-късно бил откаран от своя брат в районното управление, където бил тестван за алкохол. Дрегерът отчел 1,47 промила. Била му взета и кръвна проба, която показала съдържание на 1,29 промила. По-късно станало ясно, че мъжът е консумирал 150 мл уиски и 700 мл вино.

Срещу него били повдигнати обвинения за шофиране под въздействие на алкохол, за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди и за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Магистратите от Районен съд – Пловдив го признали за виновен и по трите обвинения, като му било наложено най-тежкото измежду трите наказания – една година лишаване от свобода. Освен това той бил лишен от правото да управлява МПС за период от осем месеца. Била му наложена и глоба в размер 200 лв.

Подсъдимият бил осъден да заплати разноските на частния обвинител, възлизащи на 1200 лева, както и останалите разноски по делото.

Присъдата обаче била обжалвана пред Окръжния съд. Според защитника на подсъдимия тя е незаконосъобразна, а обвинението – недоказано. При постановяването и са допуснати и съществени процесуални нарушения, пишело в жалбата. Защитникът изтъкнал, че не е било категорично доказано, че клиентът му е шофирал под въздействие на алкохол. Свидетели по делото потвърдили, че той се е напил след това, но показанията им не били взети предвид. Адвокатът оспорил и резултата от химико-токсилогичната експертиза.

В съда обвиняемият бил категоричен, че отправените обиди към жената били в отговор на нейни реплики, а действията му – провокирани от поведението на тримата граждани. Той обяснил, че взел книжката на жената, тъй като искал да бъде изяснена напълно ситуацията около нарушението, което е допуснала. И заявил, че повалил спътника и, след като бил нападнал от него, действайки в условия на неизбежна самоотбрана. В крайна сметка, служителят на реда поискал да бъде оневинен по всички обвинения.

Магистратите от въззивната инстанция намерили жалбата за основателна, макар и не по изложените в нея съображения. Според съдебния състав изводите на първоинстанционния съд не били достатъчно задълбочени и основателни.

„От така изложените мотиви не може да се проследи начина, по който съдът е направил своите логични и правни изводи, и в частност – защо приема, че извършеното от подсъдимия спиране на автомобила свидетелката е проява на хулиганство”, е записано в мотивите. По-нататък магистритите изтъкват, че не е обсъдено възражението на защитата, че, макар да няма право да осъществява контрол по безопасност на движението, подсъдимият е полицейски служител и безспорно в правомощията му влиза опазването на обществения ред. Магистратите от първата инстанция не се били обосновали и защо приемат спирането на автомобила на свидетелката и вземането на документите ѝ за извършено по хулигански подбуди, а не е налице евентуално превишаване права по служба.

В крайна сметка, съдът приел, че решението за налагане на наказание е немотивирано и необосновано. Освен това било нарушено и правото на подсъдимия на защита – в нито едно от седемте заседания не му били разяснени правата.

Присъдата на полицая е била отменена, а делото – върнато на първа инстанция. Предстои то да бъде разгледано от друг състав на Районния съд.