Пламен Панайотов: Доживотният затвор без право на замяна е излишен

Пламен Панайотов: Доживотният затвор без право на замяна е излишен

Увеличаването на размера на наказанията няма да намали съществено ръста на престъпленията. Такова мнение изрази в сутрешния блок на bTV юристът и бивш вицепремиер на страната проф. Пламен Панайотов по повод намерението на държавата да увеличи размера на наказанията за извършено престъпление.

,,При умишлено убийство на пътя в момента санкцията е от 10 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Ако бъдат направени промените, санкцията най-вероятно ще стане от 15 до 20 години лишаване от свобода. Виждате, че увеличението не е кой знае колко значително, т.е. санкционните последици няма да се променят съществено“, допълни той.

,,На обществото не беше съобщено, че според статистиката има увеличение на лицата, които употребяват наркотици. Не става въпрос за злоупотреба или зависимост, а за употреба. Но крачката от употреба до злоупотреба е много малка. Това означава, че имаме увеличение на наркотрафика у нас“, сподели още проф. Панайотов.

,,Смятам, че доживотният затвор без право на замяна като такъв вид наказателна санкция може да отпадне, тъй като България е единствената страна в Европа, където има два типа доживотен затвор, между които няма съществена разлика. И в двата случая се касае за доживотен затвор, като при единия съдът може да реши да промени наказанието на срочен затвор“, разясни проф. Пламен Панайотов.

Накрая той посочи, че в много редки случаи трябва да се прибягва до наказателна отговорност спрямо лицата, които са нарушили карантината си, освен в случаите, когато се касае за наистина сериозно нарушение, което би застрашило живота и здравето на повече хора.