Планината погреба 8 души тази година

Планината погреба 8 души тази година. Част от загиналите са получили травма при падане, двама младежи намират смъртта, затрупани от горска лавина, а един е покосен от инфаркт.

От началото на годината до сега у нас са спасени 2389 души, коментира директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, пише „Фокус’. Огромна част от пострадалите са скиори.

„Случаите на пострадалите в планините расте. Предходната година пострадалите са били 2634, докато през тази са 2389. Хубаво е да се обърне внимание кои са месеците с повишен травматиизъм по българските ски писти – януари, февруари и март, като най-много инциденти се случват през месец февруари, когато и условията по планините са по-подходящи за практикуване на зимни спортове“, подчерта Нешев.

Той допълни, че когато говорим за спасителни акции, трябва да уточним какво значи това. „Акции са всички случаи, които ПСС организира като действия на терен в планината, които не са свързани с охрана на ски писти, където имаме екип, който се грижи за тази сигурност или дежурни спасители по бази“, каза още директорът на ПСС. По думите му за изтеклата година най-много акции са провели в района на Стара планина – 39.

„Като вид проведени акции най-много са транспортните акции, след това извеждане от трудна ситуация и акции по търсене. Смъртните случаи тази година са по-малко от тези през предходните 3-4 години, като за 2019 г. има 8 смъртни случая. От тях има такива заради подценяване на условията за туризъм, лавинни инциденти, падане на автомобил от скалиста местност, заболяване и др.“, поясни Нешев.

„Имаме и група за спясаване с кучета, която е уникална за България. Тя се състои от 22 кучета, като 10 от тях са от оперативен клас C. Изключително трудна и в същото време отговорна е задачата на хората, които се занимават с този тип спасяване“, каза още директорът на ПСС. Той изказа благодарност на тези спасители, които са водачи на кучетата. „Има осигурени специални ремаркета с термоизолация за кучетата-спасители, която е много важна, защото им помага да бъдат изолирани както от студа, така и от горещините“, допълни Нешев.