Плевнелиева: Пускането на крадеца е пародия, добре че синът ми не беше в колата

Плевнелиева: Пускането на крадеца е пародия, добре че синът ми не беше в колата

„Разочарована съм от действията на институциите и тяхната реакция по повод на кражбата на автомобила ми преди дни. Ако бяхме в една нормална държава, когато на първата минута се обадиш, че ти крадат колата пред очите, веднага се задейства полицията и положителен резултат се наблюдава, а у нас всичко в тази посока е пълен фарс.“

Това сподели пред „България Днес“ съпругата на президента Росен Плевнелиев – Десислава, която преди ден разбра, че задържаният за откраднатия ѝ джип Илиян Димитров-Бабичката вече е на свобода. „Има само оперативни данни и догадки, но не и доказателства“, беше мотивът на Софийския градски съд да пусне обвинения за кражбата на автомобила на президента Росен Плевнелиев.

„Трябваше на петата минута да има реакция от полицията и да хванат извършителите. Още повече изходът за Околовръстен път е само в една посока. И те ако имаха бърза реакция, просто щяха да блокират изхода към Горубляне и всичко да е точно. Страшно много се забави реакцията на полицията и второ – не знам цялото задържане на този човек дали не беше просто прах в очите на хората. Разбрах, че той е криминално проявен, не съм сигурна дали е участвал в кражбата, но и да е, то явно няма проблем да го пуснат. Това е пародия просто – задържат го, за да покажат някакво действие, след което го пускат. Какъв е смисълът изобщо от това? А двамата други изобщо не бяха открити, как така се изпариха, автомобилът също с тях? Пародия, как по друг начин да го нарека, крайно съм разочарована от действията на институциите. И нямам илюзии, че тези хора могат ефективно да ни пазят. Не смея да стигам дотам да мисля, че има по-голяма схема и че всички са замесени в нея, но мога да предполагам, нали?“, тъжна е Деси Плевнелиева.

Малко след случката преди Коледа с нея стотици хора ѝ пишели и се обаждали да с надеждата, че след като е жена на президент, може да се разплетат различни схеми на кражба на автомобили и че ще има справедливост и за обикновените хора. „Може би защото вдигнах медиен шум, защото говорих открито за това, което ми се случи, и затова все пак имаше някакво действие. Но на повечето хора им се казва: „Извършителят не е намерен, съжаляваме“, и с това се приключва случаят. Никой не може да ме убеди, че в столичен мол, посред бял ден, пред очите на толкова много хора, с камери и това да се случва за четвърти път в рамките на един месец, това ми го казаха от полицията, не може да се вземат мерки и да се предотвратят кражбите. И какво излиза сега – че полицията или знае тези хора, или не ги знае, но няма ресурс да ги хване или не иска да ги хване? Какъв да е другият ми извод в този случай“, риторично пита Деси и си отговаря: „Явно всеки трябва сам да взима мерки да защитава имуществото и хората до себе си. И все пак в случая става дума просто за кола, а хората, които се борят за възмездие, за справедливост за убити техни близки, прегазени, какво да кажат те, каква справедливост искаме?“.

Деси Плевнелиева все пак започва оптимистично новата година и с надежда, че няма да ѝ се случват подобни кражби повече. „Каква поука да си извлече човек, никаква. Четох наскоро една еврейска поговорка, която казва: „Ако е трябвало да давам, Господи, благодаря, че се разплащам с материалното“, мъдро заключава Плевнелиева.