Пловдивските медици, в чийто ръце почина 84-годишна, със съмнение за коронавирус

Пловдивските медици, в чийто ръце почина 84-годишна, със съмнение за коронавирус

Голямо напрежение в една от пловдивските болници. 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина в МБАЛ „Свети Мина“ в града, след като два дни не е изследвана. Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат.

„Не става въпрос за протест, а за това, че не можем да си вършим нормално работа. Не е невзета проба, а невъзможността това да бъде направено. Пациентката почина в момента, в който дойде материалът за взимане за проби. В Пловдив няма лаборатория, която да изследва пробата“, обясни пред Нова тв д-р Румен Стоилов.

С пациентката са били контактни 10 души от персонала. Според д-р Стоилов, те не са били силно защитени. Резултати от пробата на жената, изследвана в Националната лаборатория, се очакват в сряда. Медиците са притеснени, че ако тя се окаже положителна, значителна част от персонала ще трябва да бъде поставена под карантина.

„Тази болница е държавно търговско дружество. И поради това имат самостоятелността сами да решават проблемите си. Като имат такива, те трябва да сигнализират към дирекция „Здравеопазване“. До нас такава информация не е стигала. Получихме я от социалните мрежи и медиите“, заяви д-р Калинов.