Пловдивски затворник гълта лъжици в знак на протест, мъчи го зъб

Пандизчия от пловдивския затвор гълтал лъжици в знак на протест, че не му обръщали внимание на зъбобола.

Мъжът имал силни болки и твърди, че на няколко пъти искал лекарска помощ, но никой не взел предвид оплакванията му. Така решил да гълта лъжици, за да се превърне в център на внимание, но и това не помогнало. Липсата на адекватна медицинска помощ зад решетките е само едно от оплакванията на затворника, който завел иск за обезщетение в размер на 50 000. В списъка с оплаквания са също липсата на достатъчно жилищна площ, лоша хигиена – наличие на дървеници, хлебарки, гризачи, липса на течаща топла вода в килиите, пише „Марица“.

Затворникът недоволства от това, че лятно време било много топло, а през зимата – много студено. В иска си изтъква, че затворниците сушили дрехите си в килията и това запарвало въздуха и причинявало мухъл.

Изтъкнал и и, че работел в обособено производство 6 месеца в запрашена среда без предпазна маска и 5 месеца в столовата, където не се спазвало правото му на каре. Всичките му оплаквания и твърдения обаче са отхвърлени като неоснователни и недоказани, включително влошено здраве или по-точно проблем със зъбите, освен това за пренаселеността на килиите, които е счетено за основателно.

От съдебното решение става ясно, че затворникът претендира за обезщетение за период от 1142 дни зад решетките. Така магистратите от Административния съд присъдили обезщетение в размер на 5000 лв., като отхвърлили претенцията за разликата до 50 000 лева като неоснователна.