Пловдивски полицай осъди шофьор, нарекъл го „джендър“

Пловдивски полицай осъди шофьор, нарекъл го „джендър“

Пловдивски полицай осъди шофьор, нарекъл го „джендър“ във фейсбук, пише „Марица“. Решението на Районния съд в града под тепетата е от 9 юли. То гласи, че авторът на публикацията във фейсбук, съдържаща обидни квалификации, ще трябва да плати 1300 лв. на обекта на подигравката, а именно униформения от „Пътна полиция“.

Случката датира от 19 ноември 2018-а година. Полицаят бил на дежурство със свой колега и патрулката. Спрели за проверка кола, която била без включени светлини, което е едно от задължителните правила за Закона за движение по пътищата. Униформените се представили и поискали документите на седналия зад волана, който се оказал зъболекар. Направили проверка и установили второ нарушение. Последвал акт, а шофьорът се ядосал. Започнал да спори с тях на висок тон, извадил телефона и започнал да снима патрулката. Досещайки се какво следва, единият от полицаите му заявил, че ако пуска снимките в социалната мрежа, да внимава какво ще напише, защото с колегата му ще си търсят правата по закон. Зъболекарят-шофьор отговорил ядосано: „Ще ви снимам, колкото си искам, а сега вие ще видите!“. Взел си акта и изчезнал от мястото.

След около 40 минути звъннал телефонът на единия от униформените. Негов колега му казал, че във фейсбук е качена снимка, на която се вижда патрулната кола, с изписан текст „Джендъри на колелото на….. Единият е меко казано ……Т. Написал още, че Т.Т. е един ***…доста нагъл служител и, че е нещо повече от ***, че се представя за ***, че го заплашва и че не познава законите“.

Последвали още обаждания от униформени, които му съобщили за въпросната публикация и му подмятали закачки. Обиденият полицай решил да си търси правата в съда, тъй като претърпял унижения, срам и неприятни емоции, свързани със закачки от колеги, познати и приятели. В мотивите си твърди още, че е засегнато достойнството му на полицай, че е накърнена честта му и това е подействало на самочувствието му и решителността спокойно и стриктно да изпълнява службата си. Освен това когато отишъл на работа след тази смяна, всички колеги и колежки го разпитвали за тази публикация, пускали закачки и подигравки, макар и доброжелателни, но той се чувствал засрамен, омерзен и унижен от цялата история. Така завел дело, като искал обезщетение в размер на 2500 лв.

Шофьорът се възпротивил на исканата сума, също така посочил и че думата „джендър“ не е обида, не носи унизитлен характер и в превод означава „пол“.

От съдебния протокол става ясно, че веднъж полицаят осъдил шофьора, като решението било за санкция в размер на 300 лв.. Униформеният обаче обжалвал това решение и поискал по-голямо обезщетение.

В крайна сметка магистратите уважили молбата му, но не в пълен размер. Съдът определил обезщетение в размер на 1300 лв. – разделени на 700 лв., 400 лв. и 200 лв. за три отделни квалификации, включително и „джендър“. Решението може да се обжалва в срок от две седмици.