Пловдивски таксиджии се борят за Гинес по нарушения

Пловдивски таксиджии се борят за Гинес по нарушения

Спецакция с акцент таксиджиите зад волана се проведе в Пловдив вчера. В рамките само на 5 часа са проверени общо 641 шофьори, а засечените нарушения са 743. Съставени са 71 акта и 182 броя глоби по фиш. Заснетите нарушения на скоростните режими са 492 броя.

254 са проверените водачи на таксита, установените нарушения са 103. Съставени са 27 акта и 76 фиша. Установен е бакшиш, шофирал след употреба на алкохол. Техническо средство е отчело концентрация от алкохол от 0.58 промила. Друг от проверените не е изпълнил разпореждане на контролен орган, като при последвалата проверка е установено, че водачът е извършвал таксиметрова дейност без необходимите за целта документи.

Трима са санкционираните водачи на таксита , които са използвали мобилни телефони по време на движение. В 16 от случаите при проверка е установено, че водачите не използват обезопасителен колан, за което са глобени. Три от проверените таксита са били технически неизправни, за което са също са съставени актове.

Установени са и двама бакшиши, извършвали превоз срещу заплащане, които шофират с нередовни пътни документи. 2 са отнетите книжки. 16 от съставените фишове на водачи на таксиметрови автомобили са за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 25 са санкционираните за неправилно паркиране и престой на необозначени за това места, а 7 за установени технически неизправности. 10 са фишовете за нередовни пътни документи, а извършените други нарушения са 18.

При извършените 387 броя проверки на шофьори извън посочената категория са констатирани 640 броя нарушения и е образувано 1 бързо производство за управление под въздействието на наркотични вещества. Съставени са 44 акта и 106 фиша, от които 1 акт за управление на водач без необходимата правоспособност, 13 акта за използване на мобилен телефон по време на движение и 19 акта за неизползване на обезопасителен колан.

В два от случаите са констатирани технически неизправности по превозните средства. 5 са шофьорите, на които са съставени актове за нередовни пътни документи, а спрямо трима за неплатени глоби за стари нарушения е приложена принудителна административна мярка – временно отнемане на книжката до заплащане на дължимите глоби.

На седнали зад волана са съставени 47 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 31 са съставените фишове за неправилно спиране и престой, а 15 – за нередовни пътни документи.

492 са засечените скоростни антирекорди. 13 са случаите на шофьори без задължителната застраховка Гражданска отговорност.